- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zelenski: Evropska unija treba da primi Ukrajinu u junu; Zaharova: Pristupanje Kijeva dokrajčiće EU

© AFP 2023 / JOHN MACDOUGALLZastave Ukrajine i Evropske unije
Zastave Ukrajine i Evropske unije  - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2024
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zatražio je od Evropske unije da primi Ukrajinu u uniju u junu ove godine, inače će, prema njegovim rečima, ruski predsednik Vladimir Putin ovaj gest smatrati kao slabost EU.
„Jun je vreme kada će faktički biti ispravno da se započnu pregovori o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji. Evropi je potreban ovaj signal kako Putin ne bi bio u iskušenju da pomisli da Evropa pokazuje slabost“, rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednicima Litvanije i Poljske, Gitanasom Nausedom i Andžejem Dudom.
Zelenski je takođe rekao da će Ukrajina nastaviti da gubi ljude i teritoriju ako njeni partneri ne pruže pomoć Kijevu.
Prema njegovim rečima, na planiranom mirovnom samitu o političkom rešavanju ukrajinsko-ruskog sukoba biće izrađena detaljna mapa za okončanje rata.
„Biće odlučeno kako da se Rusija natera da preduzme ove korake za pravedan mir. Takav format vidimo danas. Ali ako ne bude pomoći, biće nam izuzetno teško – izgubićemo naše ljude gubićemo naše vojnike... Pitanje nije samo u teritorijama, pitanje je u ljudima. A teritorije su za nas takođe važne“, rekao je Zelenski.
On je ocenio da, ukoliko se ne obnovi teritorijalni integritet, izgubiće se poštovanje suvereniteta, što će, po njegovom mišljenju, dovesti do zamrzavanja sukoba, čemu se on usprotivio prethodnog dana u intervjuu nemačkim medijima. Zelenski je dodao da „stvarnost mora da odgovara rečima“, nagoveštavajući nedostatak političke volje saveznika Kijeva i kašnjenje u pružanju pomoći.

Zaharova: Ukrajina će dokrajčiti EU

Komentarišući zahtev Zelenskog za prijem Ukrajine u EU u junu ove godine, portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da će pristupanje Kijeva EU konačno dokrajčiti Evropsku uniju.
„Evropska unija je u komi, ali nešto konačno mora da je dokrajči. Kijevski režim ne bi trebalo da propusti ovu priliku. Odlučili su da iskombinuju“, napisala je Zaharova na svom Telegramu i dodala da će do juna biti objavljena knjiga Karin Knajsl „Rekvijem za Evropu“.
„Slučajnost? Mislim da nije“, zaključila je Zaharova.
Na samitu EU 14. decembra odlučeno je da se započnu pregovori o budućem članstvu Ukrajine i Moldavije u Evropskoj uniji.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala