Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zapadu i obaveza Prištine da formira ZSO služi za - pritisak na Beograd

© Sputnik / Dejan SimićPlakati u Severnoj Mitrovici
Plakati u Severnoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2024
Pratite nas
Formiranje Zajednica srpskih opština od prioritetne stavke u Briselskom sporazumu Zapad i Priština su pretvorili u ucenjivački kapital prema Beogradu kako bi nas naterali da de fakto priznamo tzv. Kosovo kao državu, ocena je poslanika Milovana Drecuna.
Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode pozvao je Prištinu da izađe sa svojim nacrtom plana o tome kako bi trebalo da izgleda Zajednica srpskih opština. Što pre, ukoliko želi da Savet ministara Saveta Evrope u maju da konačnu reč o pitanju članstva Kosova u ovioj organizaciji.

ZSO postala predmet trgovine

Rode, pri tom, potpuno zanemaruje činjenicu da je tim za izradu ZSO, predviđen Briselskim sporazumom, već izneo nacrt ZSO u skladu sa odredbama pomenutog sporazuma u Briselu, kao i da je ostalo na tome da se o tom nacrtu planu razgovara.
Ne treba podsećati da je Briselski sporazum prihvaćen i od strane Beograda i Prištine, a da je garant za njegovu implementaciju bila upravo Evropska unija što znači da je ZSO prema Briselskom sporazumu jedina legitimna.
Narodni poslanik u Skupštini Srbije i doskorašnji predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u toj instituciji Milovan Drecun kaže da mu sve ovo liči na pokušaj trgovine Zapada sa nama.
„Sve ovo deluje kao zamagljivanje suštine problema a to je da Priština neće da formira ZSO, Ovo pokazuje da Zapad želi da ovu priču o ZSO iskoristi za pritisak na Beograd da u potpunosti prihvati francusko-nemački predlog sporazuma. Pri čemu nema iskrene namere da se formira ZSO koja bi srpskom narodu mogla da omogući institucionalni mehanizam preko koga bi zaštitili svoje pravo na normalan život, opstanak i bezbednost,“ kaže Drecun.

Kurti neće formirati nikakvu ZSO

Naš sagovornik podseća da je Aljbin Kurti rekao da on ne priznaje Briselski sporazum iz 2013/15. godine i da odbacuje formiranje ZSO, a posebno ne prihvata nikakvu izvršnu vlast koja bi ta ZSO prema sporazumu iz Brisela trebalo da ima.
„Pojavile se i priča da treba da se formira nekakva samouprava za Srbe na KiM po francusko-nemačkom planu. Radio se i neki nacrt statuta od strane posrednika u dijalogu EU Miroslava Lajčaka… Sve što se radi u stvari se radi da se što više odugovlači što pokazuje da im je namera da priču oko ZSO iskoriste u stvari za trgovinu sa Beogradom. Nama se nudi i obećava ZSO ali se na njenom formiranju ne radi," objašnjava Drecun.
Tako da smo došli, napominje on, u situaciju da od prioritetnog pitanja iz Briselskog sporazuma ZSO, koja je prvo trebala da se formira, pa tek onda da se dalje o svemu drugom razgovara, nama Kurti traži de fakto priznanje lažne države Kosovo da bi, možda, oformili nekakvu ZSO.
„Ovde ima mnogo kontradiktornosti u ponašanju vodećih zapadnih sila po ovom pitanju, ali čini se da je to postala kontinuirana politika zaštite Prištine od obaveza koje je preuzela a nije ispunila. Možda bi se moglo reći i da je u pitanju ohrabrivanje da se ne realizuje ono što je trebalo odavno da uradi. Jer i da Priština iznese nekakav nacrt ZSO to bi uradila samo zbog Saveta Evropa a teško da bi se primenila u praksi. Mada, ne znam i kako bi mogla ako se mi ne bismo složili sa tim nacrtom,“ kaže Drecun.

Pranje Prištine od neispunjenih obaveza

Naš sagovornik takođe podseća da se svojevremeno pojavio i nacrt statuta ZSO koji je Miroslav Lajčak predao Prištini, urađen na osnovu nekih evropskih postojećih modela.
„Priština je taj nacrt prvo odbila, pa onda napomenula da će pogledati i korigovati prema svom zakonodavstvu te ga vratiti Lajčaku. Ne zna se šta se dalje sa tim dešavalo, tako da sa punim pravom možemo da kažemo da su sve priče koje Zapad prosipa o potrebi da se formira ZSO – lažne,“ zaključak je našeg sagovornika.
Drecun kaže da je njima cilj da se na Beograd izvrši pritisak da pristane na neke uslove kako bi se navodno formirala ZSO, od čega po njegovoj oceni, za sada nema ništa.
Inače, Rode nije krio da je Nemačka ozbiljno lobirala kod zemalja članica EU da se sa sa prijemom Kosova u Savet Evrope krene napred. On je podsetio Prištinu da je vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani bio jedan od uslova za napredak tzv. Kosova ka članstvu u Savetu Evrope, ali je naglasio da to ne treba da bude ugroženo u narednim koracima kada ih čeka rasprava u Parlamentarnoj skupštini i glasanje po ovom pitanju u SE. Takođe je rekao da je ZSO bitna jer je za Kosovo važno da se zna je za zaštitu prava manjina što bi se pokazalo kroz nacrt zakona Zajednice srpskih opština koju bi Priština iznela.
Nemačka zastava na zgradi Bundestaga - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2024
SRBIJA
Nemački ambasador: Priština da napravi nacrt ZSO ukoliko ne želi da rizikuje ulazak u Savet Evrope
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2024
SRBIJA
Vučić saopštio Makronu: Priština nije ispunila nijednu tačku iz Ohridskog i Briselskih sporazuma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala