- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Šta predviđa mapa investicionih prilika u Srbiji – koji biznis donosi sigurnu zaradu

Staklenik - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2024
Pratite nas
Prema Mapi investicionih prilika u Srbiji, koju su izradili Kancelarija Ujedinjenih nacija za razvoj sa Ekonomskim fakultetom i Vladom, onaj ko planira da investira i pokrene vlastiti posao najisplativije mu je da ulaže u proizvodnju hrane i pića, obnovljive izvore energije, infrastrukturu, tehnologije i komunikacije i zdravstvo.
Ovi privredni segmenti, ako se ulaže kako treba, gotovo sigurno donose zaradu, a istovremeno doprinose boljitku društva, radnicima, uz radno mesto i plate, i sva druga zakonom garantovana prava, štite životnu sredinu i zdravlje ljudi.
Neki investitori su to već shvatili, piše „Dnevnik“.

Velike investicije

„Pre nekoliko meseci, jedna velika kineska kompanija je potpisala Memorandum o izgradnji vetroparkova i solarnih elektrana, ukupnog kapaciteta 2.00 megavata i investicija prevazilazi ukupnu vrednost od dve milijarde dolara. Ono što je takođe bitno napomenuti u ovom slučaju jeste da se najavljuje i proizvodnja zelenog vodonika u kapacitetu od 30.000 tona. To je, takođe, aspekt koji smo mi prepoznali u okviru Mape (investicionih prilika)“, kaže Goran Simunović iz Programa UN za razvoj.
Sve više je i naselja na principu energetski efikasne gradnje, a na spisku su i organska hrana, softverska rešenja u poljoprivredi, biotehnologija i zdravstvo u najširem smislu. Sve to zahteva velike investicije.

Direktan potencijal

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije napominje da oko 80 odsto firmi za finansiranje koriste uglavnom sopstvena sredstva.
„Desetak posto ide na kredite poslovnih banaka i ono što takođe koriste za finansiranje jesu takozvana avansna plaćanja, kojih ide oko sedam procenata i svega tri procenta i manje od toga ide na ostale izvore finansiranja. Dakle, naše tržište kapitala, što se tiče finansiranja privrede, relativno je plitko, relativno slabo razvijeno i sa te strane postoji ogroman prostor da se unapredi taj ambijent kroz više izvora finansiranja“, objašnjava Stanić.
„Investicioni potencijal za ove projekte, u ovih pet pobrojanih sektora, iznosi nešto više od osam milijardi dolara. To je, dakle, direktan potencijal. Ako uzmemo u obzir i one indirektne potencijale, taj efekat multiplikatora, ta cifra se penje na nekih 20 milijardi dolara, što je zaista respektabilna cifra i za mnogo snažnije ekonomije“, naglašava Goran Simunović
Mapa je i jedan od alata za dostizanje ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Srbija, kao jedna od potpisnica Agende, obavezala se da će do 2030. ispuniti svih 17 ciljeva održivog razvoja.

Da južnije ne bude tužnije

I pored mera Vlade, investitori i dalje najradije idu u Vojvodinu i Beograd, a dalje prema onoj narodnoj – „što južnije, to tužnije.”
„Mislim da je jako važno za privredu Srbije, i na tome se insistira i u državnom vrhu, to je, uslovno rečeno, ravnomerna regionalna razvijenost. To je ono što mislim da nam fali. Pre svega, pričamo o istoku Srbije, pričamo o jugu Srbije koji svakako zaslužuju dodatnu pažnju“, istakao je Slobodan Cvetković, ministar privrede u tehničkom mandatu.
Oba problema mogla bi da se reše preko Mape investicionih prilika.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala