Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sastanku opozicije i vlasti o izbornim uslovima prisustvovali i Kristofer Hil i Emanuel Žiofre

© Tanjug / JADRANKA ILICAmerički ambasador Kristofer Hil, kao i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre
Američki ambasador Kristofer Hil, kao i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2024
Pratite nas
U Skupštini Srbije završen je sastanak poslaničkih grupa vlasti i opozicije na kome se raspravljalo o preporukama ODIHR-a o izbornim uslovima.
Pored predsednice parlamenta Ane Brnabić i predstavnika vladajuće koalicije i dela opozicionih poslanika, sastanku su prisustvovali i američki ambasador Kristofer Hil, kao i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre.
Sastanku su prisustvovale stranke vladajuće koalicije, koalicije "Srbija protiv nasilja", kao i predstavnici poslaničke grupe "Mi - glas iz naroda".
U parlament su došli Milenko Jovanov, Marina Raguš, Sandra Božić (SNS), Ivica Dačić, Snežana Paunović (SPS), Branimir Jovanović (SDPS), Edin Đerlek (SPP), Elvira Kovač (SVM), Stefan Krkobabić iz PUPS-a.
Iz opozicije su bili Biljana Đorđević (Zeleno-levi front), Marinika Tepić (S SP), Miroslav Aleksić (Narodni pokret Srbije), Zoran Lutovac, Dragana Rakić, Srđan Milivojević (DS), kao i predstavnici poslaničke grupe "Mi - glas iz naroda".
Na poziv se nisu odazvali predstavnici koalicije NADA, "Ekološkog ustanka" i poslaničke grupe "Mi glas iz naroda - prof. dr Branislav Nestorović".
Prisustvovali su i predstavnici civilnog sektora koji se bave izbornim procesom - CRTA, CeSid, Tranparentnost Srbija.
Na dnevnom redu sastanka je bila primena preporuka ODIHR-a iz konačnog izveštaja posmatračke misije o izborima za narodne poslanike održanim 17. decembra 2023. godine.

"Srbiji nisu potrebni tutori"

Predsednik Novog DSS Miloš Jovanović saopštio je da njegova stranka nije prisustvovala skupštinskom kolegijumu, zato što smatra da je dijalog o izbornim uslovima za izbore koji su već raspisani u najmanju ruku zakasnio, a kritikovao je i prisustvo zapadnih ambasadora.
"Prisustvo zapadnih ambasadora današnjem skupštinskom kolegijumu o izbornim uslovima potvrđuje ispravnost naše odluke da na njega ne odemo", naveo je Jovanović, što kako tvrdi, pokazuje da Srbija politiku ne vodi samostalno.
"Srbiji nisu potrebni tutori, već demokratski izbori i iskrena borba za srpske interese", navedeno je u saopštenju Novog DSS.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala