- Sputnik Srbija, 1920
MULTIMEDIJA
Kada slika govori više od hiljadu reči! Kroz Sputnjikove foto-galerije, infografike i drugi multimedijalni sadržaj sagledajte svet iz drugačije perspektive.

Prvi put u istoriji: Lansirana raketa „Angara A5“ sa kosmodroma „Vostočni“/video/

© Foto : Ministry of Defence of the Russian FederationLansiranje rakete teške klase "Angara-A5"
Lansiranje rakete teške klase Angara-A5 - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2024
Pratite nas
Raketa-nosač „Angara A5“ sa gornjim stepenom „Orion“ i probnim teretom prvi put je lansirana sa platforme 1A kosmodroma „Vostočni“ tačno u podne po moskovskom vremenu.
Nakon 12 minuta i 26 sekundi gornji stepen „Orion“ se odvojio od trećeg stepena rakete, nakon čega bi trebalo da lansira probni teret u potrebnu orbitu.
Prvo lansiranje ove rakete sa „Vostočnog“ prvobitno je bilo planirano za 9. april u 12.00č po moskovskom vremenu, ali je automatika dala komandu za prekid lansiranja dva minuta pre predviđenog vremena.
Kako je novinarima objasnio generalni direktor „Roskosmosa“ Jurij Borisov, to se dogodilo zbog kvara sistema za dopunjavanje rezervoara oksidatora centralnog bloka rakete. Ova situacija je, prema njegovim rečima, zahtevala da se gorivo isprazni, a lansiranje je ranije pomereno za rezervni datum – 10. april, ali je i tada odloženo.
Lansirna infrastruktura za „Angaru“ na kosmodromu „Vostočni“ gradi se od 2018. godine.
Pre toga, izvršena su tri lansiranja rakete lake klase „Angara-A1.2“ (prvo 2014. godine) i tri lansiranja teške klase „Angara-A5“ sa kosmodroma „Pleseck“ u Arhangelskoj oblasti.
Planirano je da će budućnosti, sa kosmodroma u Amurskoj oblasti biti lansirana modernizovana „Angara-A5M“, pomoću koje će u orbitu biti poslat moduli Ruske orbitalne stanice.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala