- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Predsednik Finske: NATO bi trebalo da se pripremi za moguć sukob s Rusijom

Finska zastava
Finska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2024
Pratite nas
Predsednik Finske Aleksandar Stub, čija je zemlja nedavno postala NATO članica, pozvao je Alijansu da se pripremi za moguć sukob s Rusijom, mada, smatra da je to malo verovatno, piše britanski list „Fajnenšnal tajms“.
Stub je u intervjuu pozvao lidere drugih zemalja članica NATO-a da svoje vojske pripremaju za potencijalni sukob umesto da koriste „ratobornu“ retoriku protiv Rusije. Prema rečima finskog predsednika, nedavna javna upozorenja o „ruskim pretnjama“ skreću pažnju evropskih zemalja sa pomoći Kijevu i obuke njihove vojske. Kako list navodi, Stub ne smatra da će Moskva napasti jednu članicu NATO-a do 2030. godine. Pritom, u Moskvi su više puta opovrgavali takve pretnje.
„Malo sam zabrinut zbog ovih prilično borbenih razgovora o tome da Rusija planira da testira Član 5 Povelje o kolektivnoj odbrani NATO-a i da će Evropa biti sledeća na redu. Mislim da se moramo pripremiti za to, ali smatram da je to malo verovatno“, izjavio je Stub.
Pozvao je evropske strukture da se ugledaju na Finsku, da budu spremniji i istakao da se treba pripremati za goru situaciju kako bi se ona izbegla.
Smatra da bi druge evropske zemlje trebalo kao meru da uvrste pozivanje na služenje vojnog roka, koja je obavezna u Finskoj. Takođe je pozvao i da zemlje NATO-a podrže Ukrajinu bez obzira na cenu. Prema njegovim rečima, Finska zbog takve podrške pustoši svoje sopstvene zalihe municije.
Predsednik Finske je takođe izjavio da zemlju ne plaše planovi Rusije da poveća svoje prisustvo pored granica Finske, ali da su spremni za to.
Finska je postala 31. članica NATO 4. aprila 2023. godine.
Pogledajte i:
Predsednička palata u Helsinkiju - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
U Finskoj smatraju da je podrška Ukrajini skupa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala