- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nebenzja: Zapad radi na stvaranju oružja za svemir i širi laži o Rusiji

© AP Photo / NASASvemirski teleskop „Džejms Veb“
Svemirski teleskop „Džejms Veb“ - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2024
Pratite nas
Zapadne zemlje rade na stvaranju sistema naoružanja za upotrebu u svemiru, a u medijima šire tvrdnje o zlonamernim planovima Rusije, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.
„Dok u medijima šire tvrdnje o zlonamernim planovima Rusije u svemiru, naše zapadne kolege posmatraju svemir kao najvažniju oblast za borbena dejstva u kontekstu ambicioznih programa za stvaranje sistema naoružanja, predviđenih za upotrebu sile i pretnju silom u svemiru“, rekao je Nebenzja.
Takođe je saopštio da je Rusija predložila SAD i Japanu da u njihov nacrt rezolucije SB UN unesu zabranu raspoređivanja bilo kakvog oružja u svemiru, a ne samo nuklearnog, ali su Vašington i Tokio odbili.
„Od početka konsultacija o pomenutom nacrtu rezolucije, insistirali smo na uključivanju tih obaveza. To bi omogućilo Savetu bezbednosti da pošalje jasan, nedvosmislen signal međunarodnoj zajednici da svemir mora ostati miran – bez ikakvog oružja, uključujući i nuklearno. Međutim, autori nacrta se protive našim akcijama“, rekao je Nebenzja.
Kako je objasnio, SAD i Japan odbacili su amandmane Rusije, koji imaju za cilj sprečavanje raspoređivanja bilo koje vrste oružja u svemiru.
„Zar vam to nije čudno? Pitajte naše kolege iz SAD i Japana zašto se tako ponašaju“, rekao je ruski diplomata.
Po mišljenju Nebenzje, cilj nacrta rezolucije je da se politizuje pitanje i podrške optužbe SAD protiv Rusije da navodno namerava da rasporedi nuklearno oružje u svemir.
On je napomenuo da Rusija u potpunosti ispunjava svoje obaveze iz Sporazuma o svemiru koji zabranjuje razmeštanje oružja u kosmosu.
Pogledajte još:
Zgrada Pentagona sa američkom zastavom - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2024
SVET
Pentagon pokušava da spreči rusku vojsku da koristi sisteme „Starlink“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala