- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Francuska postala najveći uvoznik ruskog gasa u Evropi

© Sputnik / Andreй Aleksandrov / Uđi u bazu fotografijaGasna kompresorska stanica "Minska"
Gasna kompresorska stanica Minska - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2024
Pratite nas
Francuska je u prvom kvartalu ove godine povećala kupovinu ruskog prirodnog tečnog gasa više od svih u Evropi, uprkos gromoglasnoj podršci koju Ukrajini pruža francuski lider Emanuel Makron, piše list „Politiko“.
„Novi podaci pokazuju da Francuska neprimetno sve više plaća Rusiji za isporuke gasa, dok se u isto vreme Makron pozicionira kao jedan od najvećih zaštitnika Ukrajine. Za prva tri meseca ove godine isporuke ruskog prirodnog tečnog gasa Francuskoj su u odnosu na prošlu godinu povećane više nego u bilo koju drugu zemlju EU“, navodi „Politiko“, pozivajući se na analizu koju je sproveo Centar za energetiku i čistoću vazduha.

Prema pisanju lista, Pariz je od početka godine ukupno isplatio 600 miliona evra Moskvi za isporuke gasa. S tim u vezi, navodi se da je to izazvalo kritiku EU i da je Francuskoj upućen apel da obustavi sve veće nabavke gasa.

Sa svoje strane, Pariz navodi da su kupovine neophodne za snabdevanje domaćinstava širom Evrope, kao i da velike količine odlaze dalje u Italiju. Osim toga, poziva se i na dugoročni sporazum sa Moskvom, koji je teško zanemariti.
S tim u vezi, predstavnik Ministarstva privrede Francuske izjavio je za „Politiko“ da je do povećanja isporuka ruskog gasa delimično došlo zbog štrajkova koji su, kako je rekao, ozbiljno poremetili isporuke prošle godine.
On je dodao da Pariz redovno razmatra sa svojim saveznicima iz EU kako da smanji uvoz ruskog gasa. Portparol je naveo da francuska vlada „istražuje mogućnosti alternativnih isporuka bez ugrožavanja evropske energetske bezbednosti“ i istakao da Pariz podržava potpuno ukidanje snabdevanja iz Rusije do 2027. godine.
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala