- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: Belorusija može pomoći Rusiji u pregovorima sa Ukrajinom

© Sputnik / Kristina Kormilitsyna / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2024
Pratite nas
Ruske vlasti neće razgovarati sa Ukrajinom posle terorističkog napada u „Krokusu“, ali ako bude potrebno, Belorusija će pomoći Rusiji u pregovorima sa Kijevom, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko nakon dolaska u Moskvu.
„Nećete sa njima razgovarati i malo je verovatno da ćete razgovarati. Ako bude trebalo mešanje i pomoć u razgovoru, mi možemo da vam pomognemo u vezi sa tim. Ali ne vidim smisao da se sa njima tamo razgovara. Zašto biste puzali pred nekim i molili ga da govori o ‘Krokusu’“, rekao je Lukašenko.
„Ovo sada treba do kraja da se razreši… Iza Ukrajinaca stoje određene snage. Sa njima treba razgovarati. A Ukrajinci su tu samo prinosili patrone“, rekao je beloruski predsednik.
Prema njegovim rečima, Belorusija je spremna da Zapad pošalje trupe na ukrajinsko-belorusku granicu.
„Ne želim da Zapad nastavi ovu eskalaciju u Ukrajini. A eskalacija znači isporuke oružja i municije. A sada su počeli da pričaju i o prebacivanju svoje vojske u Ukrajinu, najverovatnije na granicu sa Belorusijom. Čekamo, neka ih prebacuju“, istakao je Lukašenko.
Beloruski lider je dodao da ne vidi potrebu za stvaranjem „sanitarne zone“ duž belorusko-ukrajinske granice.
„Za sada ne vidim potrebu za takvom zonom. Mi tamo radimo veoma ozbiljno. Što se tiče ‘sanitarne zone’ između Ukrajine i Rusije, ona tek treba da se napravi“, ocenio je on.
Lukašenko je dodao da planira da sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovara o ekonomskim pitanjima.
„Danas su obična pitanja. Ali odlučili smo da malo vremena posvetimo ekonomskim pitanjima, jer će se uskoro sastati naši premijeri. Mi samo treba malo da im pomognemo – da damo okvire. Zbog toga, pre svega, ekonomija“, rekao je Lukašenko.
Predsednik Belorusije doputovao je u dvodnevnu radnu posetu Moskvi. Kako je saopštila agencija Belta, sa Lukašenkom je u Moskvu stigla i prva žena-kosmonaut u istoriji ove zemlje, Marina Vasiljevska.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala