- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj o mirovnim pregovorima u Švajcarskoj: Geopolitička stvarnost danas se razlikuje od one u 2022.

© Sputnik / Vladimir VyatkinTrojicka kula, Kremlj, Moskva
Trojicka kula, Kremlj, Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2024
Pratite nas
Geopolitička situacija se radikalno promenila od održavanja sporazuma o rešavanju ukrajinske krize u Istanbulu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov povodom planova Švajcarske da koristi istambulski dokument kao osnovu za mirovni proces.
„Situacija se promenila i geopolitička stvarnost se vrlo razlikuje od one u martu 2022. godine. Bilo bi kratkovido ne uzimati to u obzir prilikom bilo kojih pregovora“, rekao je Peskov.
Na pitanje novinara pod kakvim uslovima bi Moskva učestvovala na samitu u Švajvarskoj o ukrajinskoj „formuli mira“, portparol ruskog lidera je odgovorio da „najpre treba shvatiti o čemu se radi, o kakvoj formuli mira“.
„Više puta smo govorili da je, naravno, pregovarački proces bez Rusije besmislen, on je u suštini uzaludan. Predsednik Putin je u više navrata isticao da smo otvoreni za pregovarački proces i da ga preferiramo u smislu rešavanja naših zadataka. Ali, u uslovima kada su taj proces Ukrajinci sami sebi zabranili, ne vidimo za sada potencijal“, objasnio je on.

O novim pretnjama Zelenskog

Peskov se osvrnuo i na nove pretnje ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, rekavši da one samo dokazuju ispravnost donošenja odluke o pokretanju specijalne vojne operacije.

„Time samo još jednom pokazuje ko je u suštini. Upravo time dokazuje apsolutno ispravnost odluke koje je doneo ruski lider Vladimir Putin o pokretanju specijalne vojne operacije“, odgovorio je Peskov novinarima na pitanje vezano za novu najavu kontraofanzive Ukrajine i njenim planovima dizanja rušenja Krimskog mosta.

S tim u vezi, kao dokaz ispravnosti Putinove odluke naveo je i činjenicu da Ukrajina otvoreno govori o svojim terorističkim planovima u pogledu infrastrukture Rusije.
„Kijevski režim otvoreno govori o svojim agresivnim planovima, terorističkim planovima u pogledu infrastukture Ruske Federacije“, dodao je on.
Podsetimo, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ranije je za nemačke medije izjavio da Kijev priprema plan nove kontraofanzive u koji želi da uključi i rušenje Krimskog mosta.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Zelenski okreće ploču: Rusiju ne treba isključiti iz učešća u razgovorima o „mirovnom planu“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala