Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ana Brnabić: Ponovo sam dobila odgovor opozicije da ne žele da razgovaraju - postavili su ultimatum

© Tanjug / Vladimir ŠporčićAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2024
Pratite nas
Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ane Brnabić izjavila je posle održanog sastanka o daljem radu na ispunjenju preporuka za unapređenje izbornog procesa u Republici Srbiji da je i treći put dobila odgovor od opozicije da ne žele da razgovaraju.
"Današnja tema je bila najkonkretnija moguća i imamo konsenzus oko preporuka ODIHR-a, pa smo hteli konkretno i da radimo na tome. Na prva dva pokušaja sastanka od 'Srbije protiv nasilja' nisam dobila nikakve inpute o prioritetima za preporuke ODIHR-a i na koji način da radimo na implementaciji preporuka", istakla je predsednik parlamenta.
Navela je i da su predstavili konkrentnu dopunu izmena pet zakona kojima bi se ispunilo sedam preporuka ODIHR-a.
"Nisam birala preporuke, jer želimo sve da ih implementiramo. Nažalost, i treći put sam dobila odgovor od opozicije da ne žele da razgovaraju", rekla je Brnabićeva.
Rekla je da su i danas na sastanku postavili ultimatum, od kojeg nisu želeli da odustanu.
"Ili ćemo mi izaći u susret njihovom zahtevu da prekršimo zakon da bi izbori bili istovremeno, ne znam kad, u junu ili oktobru, ko zna kada i od tog ultimatuma nisu hteli da odustanu", navela je Brnabićeva.
"Napustili su sastanak, nisu se udostojili da čuju šta su zaključci, time pokazavši neverovatno nepoštovanje prema instituciji. Pokazali su još jednom da ih ne zanimaju preporuke ODIHR-a", rekla je predsednik Skupštine.

SPN do sutra u 12 da dostavi predlog kako dalje na primeni preporuka

Ana Brnabić je iznela plan u četiri tačke o daljim koracima u implementaciji preporuka ODIHR-a, a prva tačka je, kako je navela, zahtev opoziciji okupljenoj oko liste "Srbija protiv nasilja" (SPN) da joj do sutra u 12 časova dostave predlog kako dalje raditi na primeni preporuka, sa jasnim prioritetima.

"Da se ne bi više igrali mačke i miša, pa za šta god se mi uhvatimo, oni žele da rade nešto drugo. Usvojiću svaki njihov predlog, kako raditi dalje", izjavila je Brnabićeva u izjavi medijima nakon konsultacija povodom dalje implementacije preporuka ODIHR-a.

Navela je da je zamolila službu Narodne skupštine da te četiri tačke pošalje delu opozicije okupljene oko SPN, zato što, kako je istakla, nisu želeli da sačekaju kraj sastanka, jer je njihova vizija dijaloga - da se sastanak napusti.
"Pod dva, do sutra u 12 časova da nam pošalju predlog njihovih predstavnika za komisiju koja će se baviti uvidom, revizijom i kontrolom biračkog spiska. Ovo se takođe odnosi i na organizacije civilnog društva kako bi u najkraćem mogućem roku formirali tu komisiju", pročitala je Brnabićeva drugu tačku.
Kao treću tačku, navela je zahtev da resorna ministarstva u okviru tehničke vlade treba što pre da uvrste komentare organizacija civilnog društva koje su primili, kao i komentare poslaničkih grupa, ukoliko ih bude.
"Kako bi finalizovali u narednih pet dana ove zakone, kako bi imali još jedan sastanak da proverimo, da li je to to što želimo da radimo. Kako bi nakon toga organizovali u Narodnoj skupštini javno slušanje i onda išli u usvajanje ovih zakona", rekla je Brnabićeva.
Konačno, ona se zahvalila Zeleno-levom frontu (ZLF), zato što se njihova predstavnica, kako kaže, osvrtala na ODIHR preporuke, za razliku od nekih drugih.
"Ona (predstavnica ZLF) je rekla da neke od ODIHR preporuka, kao na primer preporuka da jedan građanin može da potpiše podršku za više izbornih lista, nije u najboljem demokratskom maniru. Možemo da razgovaramo o tome da li ta preporuka treba ili ne treba da se primeni, ali da postignemo konsenzus oko toga, da ne bi sutra ponovo bilo 'nisu implementirane neke preporuke', zato što se ova preporuka ponavlja iz izveštaja u izveštaj", zaključila je Brnabićeva.
Ambasador SAD Kristofer Hil - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2024
SRBIJA
"Ne volimo ideju bojkota": Hil saopštio otkud on na sastanku vlasti i opozicije
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala