- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Zapad i Sarajevo aktiviraju glavni okidač da Bosna i Hercegovina - nestane

© Sputnik / Brian EagerZastava BiH u Sarajevu
Zastava BiH u Sarajevu - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2024
Pratite nas
Bosna i Hercegovina je u procesu raspada već duže vreme. Eventualno usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN bio bi još jedan dodatni podsticaj da se taj put još više ubrza. Rezolucija je pokušaj da se uništi Republika Srpska, a pokušaj uništavanja Srpske, siguran je okidač da BiH nestane.
Na ovaj način politički analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara i politikolog Vojislav Savić komentarišu izjavu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da će bošnjački političari, guranjem predloga rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, urušiti svaku mogućnost dogovora sa Srbima.
On je dodao da potpunom zloupotrebom i privatizacijom institucija od strane Bošnjaka, sponzorisanih od Nemačke, bošnjački političari pokazuju da BiH ne može preživeti „podvalu u vezi sa Srebrenicom“.

Svi postupci Zapada i Bošnjaka vode ka uništenju BiH

Mnogi postupci dosadašnjih međunarodnih kolonizatora Bosne i Hercegovine vodili su raspadu te države – stalno su ispunjavali želje Bošnjaka ne uvažavajući potrebe druga dva naroda, objašnjava Kozomara.
„Ova rezolucija je samo poslednji pokušaj da se Srbi i Republika Srpska definitivno svedu na zločinačku grupu koja je izvršila genocid u Srebrenici. Vrlo nadmeno i prepotentno zvuči prva tačka rezolucije koja kaže da će sve članice UN obeležavati 11. juli kao dan genocida u Srebrenici“, ističe on.
BiH užurbano ide ka raspadu, a bošnjački lideri koji se najviše kunu u nju, i bivši, okupljeni oko Bakira Izetbegovića i SDA, ali i sadašnji okupljeni oko takozvane „trojke“, uporno rade na tome da BiH nestane kao država, dodaje Kozomara.
Savić se, pak, pita zašto je rezolucija potrebna i kome služi u korist. Kako navodi, razloga za njeno usvajanje u Generalnoj skupštini zapravo nema, jer nije u korist BiH.
„Rezolucija bi trebalo da na međunarodnom planu posluži određenim zemljama da skinu balast sa nekih drugih trenutnih svetskih dešavanja i da se relativizuju neki drugi sukobi i neka druga strana. Sa druge strane, svakako da će poslužiti bošnjačkoj političkoj eliti i onom delu međunarodne zajednice koji insistira na unitarizaciji BiH, koji će tragediju jednog naroda iskoristiti u političke svrhe“, smatra on i dodaje da, kada se zločin politički instrumentalizuje, on postaje političko pitanje.
A kada zločin postane političko pitanje, ne može se očekivati razuman razgovor, niti da žrtve, bilo kojoj strani da pripadaju, uživaju bilo kakav dignitet.
„I, ono što je najvažnije, da pomirenje za nastavak zajedničkog života pada u vodu, a tada u prvi plan dolaze politička nadgornjavanja“, ocenjuje Savić.

Pokušaj uništenja Srpske vodi ka uništenju BiH

Oba sagovornika Sputnjika saglasni su da bi usvajanje rezolucije u UN bilo iskorišćeno za pokušaj uništenja Republike Srpske. Prema Kozomarinim rečima, usledili bi snažni pritisci da se Republika Srpska ukine pod optužbom da je stvorena kao genocidna tvorevina, iako je Republika Srpska osnovana pre početka građanskog rata u BiH kao politička zajednica srpskog naroda u BiH i međunarodno priznata Dejtonskim mirovnim sporazumom.
O tome su već govorili i bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović, ministar odbrane Zukan Helez, kao i mnogi drugi bošnjački političari, analitičari i intelektualci.
„Oni ne kriju da nakon usvajanja te rezolucije Republika Srpska ne može postojati jer je ona osnovana na genocidu“, navodi on i dodaje da će bošnjačka politička elita to pokušati da uradi uz pomoć moćnih zapadnih država.
Prirodno, niko u Republici Srpskoj nije spreman da mirno prihvati njeno ukidanje, tako da će, možda paradoksalno zvuči, pokušaj uništenja Srpske zapravo značiti urušavanje Bosne i Hercegovine, zaključuje on.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2024
REGION
Dodik: BiH ne može preživeti ovu podvalu u vezi sa Srebrenicom
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala