- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Talas porudžbina: Kinezi naručili još 47 brodova za veliku isporuku automobila širom sveta

CC0 / rawpixel.com / Električni automobili u Kini
Električni automobili u Kini - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2024
Pratite nas
Kineski proizvođači automobila i špediteri naručuju rekordan broj brodova kako bi podržali veliki talas isporuka električnih vozila, pokazuju podaci.
Kineska flota trenutno zauzima osmo mesto u svetu sa 33 broda za prevoz automobila, pokazuju podaci konsultantske kompanije „Veson Nautikal“. Japan je na prvom mestu sa 283 broda, a slede Norveška sa 102, Južna Koreja sa 72 i Ostrvo Man sa 61 brodom.
Ali,kineske kompanije su već naručile još 47 brodova, što čini četvrtinu svetskih porudžbina. Među kupcima su proizvođači automobila „SAIC Motor“, „Chery Automobile“ i „BYD“, ali i logističke kompanije kao što su „COSCO“ i „China Merchants“ takođe naručuju brodove.
„Nakon što ta ’armada’ bude isporučena Kini, udeo u floti auto-prevoznika pod kineskom kontrolom skočiće sa sadašnjih 2,4 odsto na 8,7 odsto“, rekao je Andrea de Luka iz „VesonNautikala“. „Očekujemo da će se uspostaviti novi trgovinski putevi, gotovo isključivo za kineske proizvođače automobila“, dodao je on.
Najviše globalnih porudžbina do sada, njih 82 odsto, otišlo je u kineska brodogradilišta, pokazuju podaci.
Zbog žestoke konkurencije koja obara cene, štedljivih potrošača i slabe domaće privrede, proizvođači automobila se ubrzano šire na tržišta na kojima mogu da ostvare bolje cene.
Kina je prošle godine pretekla Japan i postala najveći izvoznik automobila na svetu.
Samo „BID“ je prošle godine izvezao preko 240.000 automobila, a ove godine planira izvoz do 400.000.
A strani konkurenti, kao što su „Tesla“ i „Folksvagen“, proizvode više automobila u Kini za izvoz kako bi iskoristili isplativ lanac snabdevanja.
Zbog povećanja vozarina i podrške lokalnih vlasti, proizvođači automobila su sada odlučili da kupuju brodove i sami ih isporučuju. Do kraja 2023. godine iznajmljivanje broda koji može da preveze 6.500 vozila koštalo je 115.000 dolara dnevno, što je više od sedam puta više od proseka 2019, pokazuju podaci konsultantske firme „Klarkson“, preneo je „Poslovni dnevnik“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala