- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Rat i mir“ istanbulskog teatra gostuje u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

© Foto : Sputnjiku ustupilo Jugoslovensko dramsko pozorište/Nesrin Kadıoğlu„Rat i mir“ istanbulskog teatra gostuje u Jugoslovenskom dramskom pozorištu
„Rat i mir“ istanbulskog teatra gostuje u Jugoslovenskom dramskom pozorištu - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2024
Pratite nas
Predstava Gradskog pozorišta iz Istanbula (Turska) „Rat i mir“ Lava Nikolajeviča Tolstoja u režiji Aleksandra Popovskog biće izvedena 21. aprila na Velikoj sceni „Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.
Reč je o uzvratnom gostovanju teatra iz Turske na čijoj sceni je u januaru predstava „Edip“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta imala dva veoma uspešna izvođenja.
„Oduvek me je zanimalo da li je ljubav moguća u vremenima rata i velikih kriza, iako sam odgovor znao unapred. Te dve reči - rat i mir i danas jako odzavanjaju svuda oko nas. Često mi se pojavi pred očima poster koji drže Joko Ono i Džon Lenon na kome piše - WAR isover (RAT je gotov). Kako stoje stvari u svetu, čini mi se da na našem posteru piše PEACE is over (MIR je gotov)”, napisao je Aleksandar Popovski.
Popovski je ostao veran dugogodišnjim saradnicima, pa scenografiju u predstavi „Rat i mir“potpisuju Sven Jonke i Vanja Magić, a adaptaciju Eva Mahkovic.
© Foto : Sputnjiku ustupilo Jugoslovensko dramsko pozorište/Nesrin Kadıoğlu„Rat i mir“ Lava Nikolajeviča Tolstoja u režiji Aleksandra Popovskog u Jugoslovenskom dramskom pozorištu
Predstava Gradskog pozorišta iz Istanbula (Turska) „Rat i mir“ Lava Nikolajeviča Tolstoja u režiji Aleksandra Popovskog biće izvedena 21. aprila na Velikoj sceni „Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta. - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2024
„Rat i mir“ Lava Nikolajeviča Tolstoja u režiji Aleksandra Popovskog u Jugoslovenskom dramskom pozorištu
Aleksandar Popovski je u Istanbulu radio sa ansamblom koji je sastavljen od veoma iskusnih i poznatih glumaca, ali i jednom novom generacijom koju je odabrao na audiciji na koju se prijavilo skoro 400 kandidata od kojih je za predstavu izabrano deset glumaca.
Kako sam navodi, spoj turskog teatra i Tolstoja su za njega bili veliko uživanje,a veruje da će taj osećaj imati i beogradska publika.
Popovski je u JDP-u režirao predstave „Kandid“, za koju je nagrađen Sterijinom nagradom, „Metamorfoze“, „Hamlet“, a poslednja predstava koju je režirao –„Alisa u zemlji strahova“po tekstu Eve Mahkovic i dalje je na redovnom repertoaru JDP-a.
JDP će maju ugostiti Pekinško narodno umetničko pozorište, a ulaznice za oba gostovanja su u prodaji.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala