- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Protesti u Gagauziji tokom posete Maje Sandu /video/

Gagauzija - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2024
Pratite nas
Demonstranti u administrativnom centru Gagauzije, gradu Komratu, pokušavaju da se probiju do zgrade univerziteta, gde bi trebalo da stigne predsednica Moldavije Maja Sandu, prenose lokalni mediji.
Prema njihovim informacijama, ona će danas u univerzitetskom pres centru održati sastanak sa gradonačelnicima gradova Gagauzije i šefovima regionalnih službi.
„Na video-snimku se vidi kako su policajci ogradili teritoriju pored zgrade, gurajući penzionere. Navodi se da će uskoro stići Maja Sandu. Demontranti koji čekaju Sandu faktički je okružila policija. Čuju se parole ‘Dole Maja Sandu’“, navodi se u saopštenju portala „Gagauzija 24“ na Telegramu.
Portal „Gagauznjuz“ piše da su zgradu univerziteta ogradili pripadnici Službe državne bezbednosti, a Komrat su „preplavile policijske ekipe iz Kišinjeva“ i drugih delova zemlje.

Gucul: Zašto Sandu ne dolazi zvanično

Lider Gagauzije Evgenija Gucul ogorčena je što predsednica Moldavije Maja Sandu dolazi u region dok ona nije u zemlji.
„Maja Sandu je odlučila da dođe u Gagauziju dok sam ja u radnoj poseti. Mi, Gagauzi, smo gostoljubiv narod. Zašto predsednica ne dolazi zvanično, već potajno?! Ne zove baškana (šefa regiona), već samo odabrane ljude za sastanak. Naravno, vlasti su još jednom pokazale svoj odnos prema Gagauzima“, napisala je Gucul na svom Telegramu.
Prema njenim rečima, snage bezbednosti primenjuju silu protiv ljudi koji jednostavno žele da postave pitanja moldavskim vlastima.
„Naravno, vlasti se plaše Gagauza. Nemoguće je bez suza gledati bake kako padaju na zemlju... Mi, Gagauzi, smo glavne patriote Moldavije. Mi volimo ovu zemlju, ali se vlasti prema nama ponašaju kao okupatori“, istakla je ona.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala