- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Nebesko“ - film o nasleđu svete loze Nemanjića od četvrtka u bioskopima

© Foto : Produkcija SvetloborU glavnoj ulozi je Nebojša Dugalić
U glavnoj ulozi je Nebojša Dugalić - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2024
Pratite nas
“Nebesko” je dugometražni igrani film čiju su junaci deca današnjice, Dušan i Hristina, koji gledaocima otkrivaju zbog čega je većina vladara ove dinastije kanonizovana za svetitelje, koristeći svoju maštu kao vremeplov. Glavnu ulogu tumači Nebojša Dugalić.
Dugalić ističe da je uvek dobro iznova čuti priču u kojoj se ljubav kruniše kao najveća sila sveta.
"Drago da sam bio deo jednog, danas tako retkog, stvaralačkog entuzijazma i posvećenosti, jedne darovite ekipe koja je u ovakvim vremenima izgurala nešto gotovo nemoguće - da mimo svih glavnih produkcijskih tokova napravi film tretirajući epohu svetorodne loze Nemanjića. Da u ovom vremenu opšte krize sećanja na najbolje tokove naše duhovne tradicije napravi ovakav jedinstven filmski dokument. Samo se nadam da će i tradicija ovakvih projekata zaživeti na duže staze", kaže Dugalić.
Pored njega u filmu igraju, Luka Radović, Ksenija Milosavljević, Andrea Ržaničanin, Hadži Aleksandar Đurović, Dejan Gocić, Dušan Jović, i Nada Stankov.
© Foto : Produkcija SvetloborFilm otkriva zbog čega je većina vladara ove dinastije kanonizovana za svetitelje
Film otkriva zbog čega je većina vladara ove dinastije kanonizovana za svetitelje - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2024
Film otkriva zbog čega je većina vladara ove dinastije kanonizovana za svetitelje
Režiju potpisuje Mario Glamazić, a scenario filma satkan je od pisanog predanja Stefana Nemanje, Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, Svetog Justina Ćelijskog i Svetog Serafima Sarovskog.
"Sada, kada nas ritam potrošačkog sistema mami sa najslađim ukusima zemaljskih blaga, zbog kojeg nam čula duše tupe, a razum se muti od svih krivih vrednosti koje se kroz te ukuse provlače kao veštački zaslađivači kako bi nas još više privukli konzumiranju svega zemaljskog, dolazi naš film „Nebesko“. Bavi se istinskim duhovnim vrednostima. Govori o svetoj vladarskoj lozi Nemanjića i podseća nas da su najveće blago jedne zemlje dobri i čestiti ljudi koji u njoj žive. Sravnjeno s tim blagom, sva druga blaga kao da su ništa“, ističe reditelj Glamazić.
Film "Nebesko", inspirisan duhovnim nasleđem svete vladarske loze Nemanjić, premijerno će biti prikazan u četvrtak, 11. aprila u 20 časova u beogradskoj MTS Dvorani.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala