- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici odgonetnuli zašto „Vojadžer 1“ šalje misteriozne signale iz svemira

CC0 / rawpixel.com / Svemir
Svemir - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2024
Pratite nas
Sonda „Vojadžer 1“, koju je američka svemirska agencija Nasa lansirala 1977. godine, napustila je pre desetak godina naš Sunčev sistem. Nekih 46 godina posle lansiranja, počela je na Zemlju da šalje misteriozne podatke, a naučnici su uspeli da odgonetnu šta je razlog toga.
„Vojadžer 1“ udaljen je od Zemlje oko 24 milijarde kilometara i to je letelica koja je do sada otišla u najudaljenije delove univerzuma. Preko sistema za određivanje položaja šalje podatke o svom međuzvezdanom okruženju, ali već neko vreme šalje misteriozne podatke na Zemlju — ponavljajuću zbrkane nizove jedinica i nula.
Stoga su inženjeri Nase u martu poslali kodiranu komandu za proveru sistema, nakon čega je sistem podataka o letu pokazao u čemu bi mogao biti problem.

Oštećena memorija

Naime, po svemu sudeći, oko tri odsto memorije sistema podataka o letu je oštećeno, zbog čega uključivanje i isključivanje sistema u novembru 2023. nije rešilo problem. Kako se veruje, većina oštećenja je na jednom čipu u memorijskom sistemu.
Inženjeri su u martu sistemu podataka o letu poslali komandu koja menja određene memorijske adrese. Nakon što su dobili odgovor 22,5 sata kasnije, stručnjaci su primetili da jedan deo sistema pokazuje čudna očitavanja.
Činilo se da su u pogrešnom formatu, a inženjer iz tima je uspeo da ih dekodira, piše „Sajens alert“.
Kodirani signal je sadržao očitavanje celog memorijskog sistema podataka o letu. Tim „Vojadžera“ ga je uporedio sa onim koji je dobio pre nego što se problem pojavio i uspeo je da locira izvor kvara.

Rešavanje problema

Za sada nije poznato šta je tačan uzrok oštećenja čipa. Moguće je da je jednostavno u pitanju starost sistema ili su za to krive energetske čestice koje putuju kroz svemir.
Inženjeri veruju da će za nekoliko nedelja ili meseci uspeti da reše problem, odnosno da zaobiđu oštećenje na sistemu podataka o letu, preneo je „Indeks“.
Posle toga, „Vojadžer 1“ bi trebalo ponovo da šalje tačne podatke o granici međuzvezdanog prostora.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala