- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Najveća švajcarska banka i još tri velike banke pred kolapsom, reagovala država

Cirih - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2024
Pratite nas
Vlada Švajcarske predložila je danas mere za zaštitu banke „UBS“ i još tri sistemski relevantne banke u zemlji od kolapsa sličnog onom koji je doveo do pada značajne finansijske institucije „Kredi Svis“ prošle godine.
U izveštaju su na 209 stranica predstavljene 22 mere koje treba da ojačaju otpornost švajcarskih banaka, prenosi Rojters.
Cilj predloga je unapređenje korporativnog upravljanja i nadzora, a švajcarski regulator finansijskog tržišta FINMA će imati više ovlašćenja. U predlogu se naglašava važnost podizanja kapitalnih zahteva banaka, kao i to da treba osigurati njihovu likvidnost u krizi.
Neke mere su fokusirane na bolju saradnju banaka, regulatora i vlasti.
Vlada Švajcarske, FINMA i Švajcarska narodna banka su se prošle godine našli na udaru kritike prilikom pada banke „Kredi Svis“ pošto su prema mišljenjima nekih suviše dugo oklevali da reaguju u krizi, preneo je Tanjug.
Najveća švajcarska banka „UBS“ pristala je u martu prošle godine na kupovinu konkurentske švajcarske banke „Kredi Svis“ za 3,23 milijarde dolara (oko tri milijarde evra) u deonicama, kao i da preuzme do 5,4 milijardi dolara (oko 5,05 milijardi evra) u gubicima, preneli su mediji.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala