- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Uskoro počinje sa radom zajednička berza struje Srbije, Mađarske i Slovenije

CC0 / Unsplash / Dalekovod
Dalekovod - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2024
Pratite nas
Zajednička berza struje Mađarske, Srbije i Slovenije mogla bi da počne sa radom u drugoj polovini 2024, što će povećati bezbednost snabdevanja svih zemalja učesnica, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto nakon potpisivanja sporazuma u Budimpešti.
Sijarto je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa državnim sekretarom za energetiku Srbije Veljkom Kovačevićem i slovenačkim ministrom energetike Bojanom Kumerom naveo da je potpisivanje projekta „Bluskaj“ odlična vest, prenela je mađarska agencija MTI.
Prema njegovim rečima, trgovina električnom energijom između pomenutih zemalja će biti brza i bez barijera, a ugovor stvara i veće tržište koje će imati povoljan uticaj na cene.
Mađarski ministar je istakao da se sporazum odnosi na saradnju između država članica Evropske unije i zemlje kandidata za članstvo u EU, tako da predstavlja „još jedan korak u pravcu realizacije energetske integracije“ Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.
„Naš cilj je da stvorimo energetske sisteme u regionu koji su maksimalno integrisani“, naglasio je Sijarto.
Dodao je da će, prema očekivanja, potražnja za električnom energijom u centralnoj Evropi porasti za 50 odsto do 2030. godine.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala