- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Rafali, nuklearna energija, veštačka inteligencija, upravljanje otpadom: Vučić na sastancima u Parizu

© Foto : Instagram/BudućnostSrbijePredsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom odbrane Republike Francuske Sebastijenom Lekornuom
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom odbrane Republike Francuske Sebastijenom Lekornuom - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu na poslovnom Savetu Francuska - Srbija, da smo veoma blizu potpisa za ugovor o nabavci novih francuskih borbenih aviona "rafal".
"Imam nove vesti - sa kompanijom Daso smo veoma blizu potpisivanja velikog ugovora o kupovini "rafala". I o tome smo sinoć razgovarali sa predsednikom Emanuelom Makronom", rekao je Vučić.
Dodao je da je duboko zahvalan Makronu što nam je omogućio da učestvujemo u tom procesu i što je bio od velike pomoći po tom pitanju.
"Ali ne samo to, mi ćemo proširiti našu saradnju na svim različitim nivoima", rekao je predsednik Srbije.
Vučić je kazao da Srbija ima dobre javne finansije, da je naša zemlja dodatno unapredila rejting, kao i da smo sada na korak od dobijanja investicionog rejtinga.
„Veoma sam srećan što možemo da analiziramo šta smo uradili u poslednje vreme i da li smo 100 odsto zadovoljni rezultatima našeg rada. Uvek mogu da kažem da smo mogli bolje, ali je mnogo bolje nego što je bilo bar kada je u pitanju ukupna trgovinska razmena između Srbije i Francuske“, rekao je Vučić na sastanku sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika - MEDEF International.
On je istakao da je Srbija kod agencije Standard end Purs unapredila svoj rejting i da je sada samo na jedan korak od investicionog rejtinga i da bismo ga verovatno i dobili da smo država članica NATO ili EU.

„Već bismo taj rejting dobili od tih velikih kuća za ocenu kreditnog rejtinga. Istovremeno, stanje naših javnih finansija je zaista dobro“, naglasio je Vučić.

Nuklearna energija, veštačka inteligencija, upravljanje otpadom

Dodao je da je Srbiji potrebna saradnja sa brojnim francuskim kompanijama i kao jedan od primera naveo Beogradski metro, za koji je rekao da će za njega morati da se nađe operater.
On je na početku poslovnog saveta Francuska - Srbija rekao da je potrebna i saradnja sa kompanijama za izgradnju deponija, upravljanje otpadom i svim ostalim, i da se sa njima sklope veliki ugovori na dugi niz godina.
Kako je objasnio, Srbija nije u stanju da upravlja tim sistemima zbog čega se tu otvara dosta prostora za francuske kompanije.

„Takođe se radujemo budućoj saradnji na polju veštačke inteligencije i duboko smo zahvalni Francuskoj koja nam je pomogla da predsedavamo ovim partnerstvom za veštačku inteligenciju koje je za nas od najveće važnosti. Takođe smo juče počeli da razgovaramo sa EDF-om o strateškom razgovoru o nuklearnoj energiji, o nuklearnim reaktorima, jer znate da je to zelena energija. Nije u pitanju samo zelena energija, već energija koja će stvoriti održiv sistem za Srbiju. U suprotnom, za 20 godina nećemo moći da snabdevamo dovoljno električne energije ne samo našu industriju, već i naše stanovništvo“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, radi se o ogromnim investicijama, ali Srbija je spremna da blisko sarađuje sa Francuskom.
On je podsetio na uzajamno poštovanje dve zemlje i dva naroda i istakao da ceni ne samo francuska preduzeća, već i Francuze u Srbiji.
Predsedavajući MEDEF-a Filip Delor izjavio je da može da posvedoči da je predsednik Srbije uvek održavao svoju posvećenost važnim projektima i istakao da je za francuske kompanije veoma važno da vide da postoji neverovatan kontinuitet u njegovoj politici i u projektima da se obe zemlje razvijaju.
On je dodao da je za francuske kompanije veoma važno da mogu da razviju svoje prisustvo u našoj zemlji.
"Okupili smo delegaciju od oko 20-30 francuskih kompanija u različitim sektorima delatnosti kako bismo imali privilegiju da održimo sa vama ovaj sastanak. Nije potrebno da vam predsednik predstavlja MEDEF, jer smo vas primili nekoliko puta", rekao je on na početku sastanka poslovnog Saveta Francuska - Srbija.
Dodao je da se seća prvog susreta sa Vučićem dok je bio premijer, gde je imao privilegiju da prvo razgovara sa njim o projektu metroa.

Vučić razgovarao i sa ministrom odbrane Francuske

Vučić se u Parizu sastao i sa ministrom odbrane Francuske, Sebastijenom Lekornuom i istakao da je to bio dobar i sadržajan razgovor.
"Dobar i sadržajan razgovor sa ministrom Sebastijenom Lekornuom o saradnji našeg Ministarstva odbrane i Ministarstva odbrane Francuske, naših namenskih industrija, raznih iskustava i tehnologija, kao i o nabavci najsavremenijeg oružja i oruđa u odbrambrene svrhe", napisao je Vučić na društvenim mrežama
Vučić se nalazi u dvodnevnoj poseti Parizu na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona, sa kojim se sinoć sastao u Jelisejskoj palati.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala