- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Milan Knežević otkriva: Ko koči rezultate popisa u Crnoj Gori

© Sputnik / Boban NovovićMilan Knežević
Milan Knežević - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2024
Pratite nas
Rezultati popisa koji je krajem prethodne godine sproveden u Crnoj Gori, po svemu sudeći, nisu ohrabrujući za one političke strukture koje su decenijama unazad pravile nacionalni, verski i identitetski inžinjering u Crnoj Gori. Isti ljudi sada na sve načine pokušavaju da odugovlače, a možda i da zaustave objavljivanje rezultata popisa.
Ovako političar i narodni poslanik u Skupštini Crne Gore Milan Knežević opisuje razloge zbog kojih građani Crne Gore još nisu upoznati sa rezultatima popisa stanovništva koji se sproveo u decembru prošle godine.
Sporazum koji je sklopljen između vlasti i opozicije predviđao je da se na osnovu tendera izabere kompanija za izradu softvera koji bi prebrojao i kategorizovao popisano stanje nacije.
Tender je trebalo da bude raspisan još u januaru, ali do toga nije došlo.
Odugovlače Milovci. Predstavnici Demokratske partije socijalista traže izmenu više zakona koji bi Upravi za statistiku Crne Gore – MONSTAT omogućili „povlačenje“ podataka iz baze MUP-a.
Smatram da se radi o jednom vidu klasične opstrukcije jer ne postoji ni jedan razlog shodno onom sporazumu koji je potpisan sa opozicijom da se do sada taj tender ne raspiše i da ne dođe do nabavke softverske opreme koja bi trebalo da obrađuje podatke, rekao je Knežević za Sputnjik.
On ne razume o kakvom se tačno zahtevu njegovih kolega iz DPS-a radi, ali, kako kaže, pretpostavlja da im je cilj uparivanje podataka o stanovništvu koje ima MUP sa podacima koje je kroz popis dobio MONSTAT.
© Sputnik / Nebojša PopovićPristalice DPS-a u Podgorici.
Pristalice DPS-a u Podgorici. - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2024
Pristalice DPS-a u Podgorici.
Ono što je svima poznato jeste da mi u ovom trenutku na ovaj broj građana koji živi u Crnoj Gori imamo još sto hiljada Rusa, Ukrajinaca i Turaka, a kad se taj broj odbije, onda ćemo doći do toga da u Crnoj Gori živi otprilike oko 530.000 do 535.000 građana. Zatim ćemo doći do još jednog paradoksalnog podatka da imamo više upisanih građana u birački spisak nego što imamo svih punoletnih i maloletnih građana, objašnjava Knežević.

Ko je glavni krivac?

Osnivač i predsednik Demokratske narodne partije Crne Gore, nekadašnji član predsedništva Demokratskog fronta i trenutno jedan od lidera koalicije „Za budućnost Crne Gore” smatra da DPS pokušava da čitav proces dodatno opstruira, budući da su, kako kaže, oni glavni krivci za sve dosadašnje neregularnosti u popisima koji su se sprovodili u vreme Mila Đukanovića i njegovih stranačkih kolega.
© Sputnik / Aleksandar MilačićLitija u Podgorici
Litija u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2024
Litija u Podgorici
Knežević veruje da dosadašnji prikupljeni podaci pokazuju da je razlika u broju onih koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi i broj onih koji se nacionalno izjašnjavaju kao Crnogorci smanjena u odnosu na popis iz 2011. godine. Naš sagovornik takođe smatra i da će se vrlo verovatno pokazati da je srpski jezik većinski jezik Crne Gore, sa preko 51 odsto popisanih. To su, po njegovom mišljenju, ključni razlozi zbog kojih i dolazi do svih silnih opstrukcija u MONSTAT-u.
Uprava za statistiku Crne Gore ipak ima zakonsku obavezu da objavi rezultate popisa u narednih šest meseci, dodaje Knežević, a ti podaci će biti ključni za budućnost Crne Gore.
Mislim da je čitavoj Crnoj Gori kao državi potrebno da zna rezultate popisa, ne samo zbog toga koliko ima Srba, koliko Crnogoraca ili ostalih naroda, već i iz prostog razloga što te statističke parametre i podatke treba da koristimo u planiranju i razvoju države u narednom periodu od deset godina, zaključio je Knežević.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala