- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lider Gagauzije: Putin obećao da će nas podržati, bez obzira na pritiske Moldavije

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije razgovarao sa liderom Gagauzije
Predsednik Rusije razgovarao sa liderom Gagauzije - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2024
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin je na sastanku koji je održan u martu izjavio da će Rusija uvek ekonomski i socijalno podržavati ovaj region, rekla je lider autonomne oblasti Gagauzije Evgenija Gucul u intervjuu Sputnjiku.
Ona je predsedniku Rusije ispričala o pritiscima Kišinjeva i navela da se nada da će region uspeti da dobije podršku Moskve.

„Vladimir Putin je, na sreću, reagovao tako i naveo da nam daje do znanja da će Ruska Federacija uvek biti uz narod Gagauzije i da će ga uvek podržavati, bez obzira koliko vlasti Kišinjeva budu protiv autonomije Gagauzije. Ruska Federacija će nas podržati, podržaće nas i u ekonomskoj i u socijalnoj sferi“, podvukla je ona.

Ranije je rumunski premijer Marčel Čolaku izjavio u intervjuu za portal DC News da podržava ideju ujedinjenje Rumunije i Moldavije koje bi moglo da se realizuje u okviru pristupanja zemlje EU.
Gucul je tim povodom podsetila da je u Gagauziji 2014. godine održan referendum na kojem su građani dali jasan odgovor da svoju budućnost vide isključivo u sastavu nezavisne i suverene Moldavije.
Ona je navela da u Moldaviji ne žive Moldavci, Rumuni, već i Rusi, Ukrajinci, Bugari, Gagauzi i desetine drugih nacionalnosti koji su uspeli da izgrade harmonične odnose.
Gagauzija je autonomija na jugu Moldavije koja se tradicionalno zalaže za zbližavanje sa Rusijom.
Pogledajte i:
Protest opozicije u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2024
RUSIJA
Gagauzija: Ujedinjenje sa Rumunijom – smrt za Moldaviju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala