- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov u Kini: Nastavljamo borbu protiv terorizma, odnosi Moskve i Pekinga na neviđenom nivou

© Sputnik / Vitaliy Belousov / Uđi u bazu fotografijaMinistri spoljnih poslova Rusije i Kine, Sergej Lavrov i Vang Ji
Ministri spoljnih poslova Rusije i Kine, Sergej Lavrov i Vang Ji - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2024
Pratite nas
Rusija i Kina će nastaviti saradnju u borbi protiv terorizma, uključujući i multilateralne mehanizme nakon terorističkog napada u „Krokus siti holu“, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem.
Lavrov je zahvalio kineskoj strani na izrazima saučešća i naglasio da će svi koji su umešani u teroristički akt nesumnjivo biti kažnjeni.

Rešavanje ukrajinske krize bez interesa Moskve nema perspektivu

Pored toga, ruski ministar je istakao da je na sastanku sa kineskim kolegom razmotrio ukrajinsku krizu, kao i da su strane potvrdile da međunarodni sastanci na tu temu koji ne uzimaju u obzir interese Moskve, već promovišu „formulu mira“ ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog nemaju perspektivu.
Moskva je zahvalna Pekingu na objektivnom, uravnoteženom stavu, kao i na spremnosti da odigra pozitivnu ulogu u političko-diplomatskom regulisanju situacije.

„Poznatih 12 tačaka koje je Kina predstavila prošle godine potpuno jasno formulišu neophodnost da se, pre svega, uzmu u obzir prvobitni uzroci ovog sukoba, a onda i da se u nastojanjima da se on reši ti uzroci otklone, pre svega u kontekstu nedeljive jednake bezbednosti, uključujući Evropu, ali i svet u celini“, ocenio je Lavrov.

O napadima na Zaporošku nuklearku

Takođe, prema rečima ruskog ministra, Rusija insistira na dobijanju poštenih procena Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) povodom delovanja kijevskog režima u vezi sa napadima na Zaporošku nuklearnu elektranu.
Lavrov je dodao da je Moskva spremna na saradnju sa ovom organizacijom, kao i sa Sekretarijatom Ujedinjenih nacija, ali i naglasio da generalni direktor IAEA Rafael Grosi i dalje ne govori ko izvodi napade na nuklearku.

„Iznećemo ovo pitanje na specijalnu sednicu Izvršnog odbora IAEA, kao i na specijalnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i tamo ćemo insistirati na potrebi da dobijemo direktne, bez ikakvih uzmicanja, ocene akcija ukrajinskog režima“, zaključio je ministar.

Moskva i Peking rešavaće problem sankcionih mera

Pored toga, šef ruske diplomatije je najavio da Moskva i Peking planiraju da rešavaju problem sankcionih mera u okviru BRIKS i Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).
On je dodao da je šef kineske diplomatije uoči sastanka osmislio formulu „dvostrukog suprotstavljanja dvostrukom obuzdavanju“.
Pored toga, ruski ministar je naglasio da su Rusija i Kina usmerene na jačanje bezbednosti Evroazije i najavio da su dogovorile otpočinjanje dijaloga o evroazijskoj bezbednosti.

Odnosi Rusije i Kine na neviđenom nivou

Govoreći o prethodnim predsedničkim izborima u Rusiji, šef ruske diplomatije je istakao da se glasanje održavalo u uslovima oštrog spoljnog pritiska Zapada, kao i porasta terorističkih napada kijevskog režima.
Prema njegovim rečima, zahvaljujući liderima Rusije i Kine, odnosi dve zemlje su dostigli izuzetan nivo, a reizborom Vladimira Putina na poziciju ruskog lidera, kontinuitet njihovog jačanja dobio je dodatne garancije.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala