- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kineski ministar: Peking i Moskva se zalažu za ekonomsku globalizaciju

© Tanjug / AP/Pedro PardoKineski ministar spoljnih poslova Vang Ji
Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2024
Pratite nas
Kina i Rusija će nastaviti da se zalažu za inkluzivnu i prosperitetnu ekonomsku globalizaciju i protiv jednostranih dejstava i protekcionizma, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji posle sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.
Kineski ministar je dodao i da Kina i Rusija, kao velike zemlje i stalne članice Saveta bezbednosti UN, imaju važnu međunarodnu odgovornost za rešavanje gorućih pitanja.
Prema njegovim rečima, Kina i Rusija će zajedno obezbeđivati stabilnost međunarodnih proizvodnih i logističkih lanaca i razvijati nove pokretačke snage za globalni razvoj i napredak.
Ji je naglasio da dve zemlje treba da promovišu multipolarni svet.
„Neophodno je podržavati jednakost velikih i malih zemalja, odupirati se hegemoniji i politici sile, odupirati se monopolu nekoliko zemalja u međunarodnim poslovima i efikasno promovisati demokratizaciju međunarodnih odnosa“, rekao je kineski ministar.
Rusija i Kina su prevazišle teškoće i našle pravi put za promovisanje zdravog i stabilnog razvoja bilateralnih odnosa, ocenio je Ji.
Komentarišući jednostrane sankcije, kineski diplomata je rekao da su takve sankcije čin zastrašivanja koji krši međunarodno pravo, pravedan i legitiman međunarodni poredak i u suprotnosti je sa trendom svetskog razvoja i napretka.
On je naglasio da se „Kina oštro protivi, Rusija se oštro protivi i da sve zemlje moraju da se ujedine kako bi se zajednički tome suprotstavile“.

O sukobu u Ukrajini

Kina se nada da će sukob u Ukrajini prestati što je moguće pre, rekao je kineski ministar.
„Što se tiče ukrajinskog pitanja, za Kinu su osnovna četiri principa koje je predložio predsednik Si Đinping. Nadamo se da će doći do prekida vatre što je pre moguće“, rekao je Vang Ji.
On je dodao da, kada je u pitanju sukob u Ukrajini, Kina podržava sazivanje međunarodne konferencije na kojoj bi Rusija i Ukrajina potvrdile učešće, kao i ravnopravno učešće svih strana i diskusiju o svim mirovnim planovima.

O NATO-u

Kina se protivi blokovskoj konfrontaciji, posebno u Azijsko-pacifičkom regionu, NATO ne bi trebalo da pruža svoje ruke prema ovom regionu, rekao je kineski ministar.
„Neophodno je pridržavati se istinskog multilateralizma i odupreti se svim ‘uskim krugovima’ koji se bave blokovskom konfrontacijom. To je posebno aktuelno u Azijsko-pacifičkom regionu, gde se nalazimo. NATO ne bi trebalo da zadire u naš zajednički dom, objasnio je Ji.
On je naglasio da nijedna izjava i postupci u korist konfrontacije nisu popularni i nemaju budućnost u Azijsko-pacifičkom regionu.
Vang Ji i Sergej Lavrov održali su u utorak bilateralne razgovore u Pekingu, nakon čega su održali zajedničku konferencijou za medije.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala