- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Srbija na nuklearnom putu | Energija Sputnjika

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaNuklearna elektrana, ilustracija
Nuklearna elektrana, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2024
Pratite nas
Svet je shvatio da još ne može potrebne količine energije da obezbedi iz obnovljivih izvora. Nuklearne elektrane su vraćene na „velika vrata“ i u Evropskoj uniji, koja ih je i zvanično uvrstila u proces zelene tranzicije.
I Srbija se okreće nuklearnoj energiji, što je najavljivano mesecima unazad u izjavama političara ali i stručnjaka, koji su ukazivali da je odustajanje od proizvodnje električne energije sagorevanjem uglja u termoelektranama bez ugrožavanja sigurnog snabdevanja i energetske bezbednosti moguće samo tako.
Čuli smo razne pretpostavke kako obezbediti nuklearnu energiju, od kupovine udela u nekoj od nuklearnih elektrana u susednim zemljama do dileme da li kod kuće graditi takvo postrojenje ili kupiti jedan ili više malih modularnih nuklearnih reaktora. Istaknuto je da se, što pre, mora ukinuti moratorijum na korišćenje nuklearne energije.
Sa potpisanim memorandumom Vlade Srbije sa Francuskom elektroprivredom (EDF) učinjen je prvi konkretni korak na ovom nuklearnom putu. Sam predsednik Srbije, Aleksandar Vučić najavljivao je, najpre, mogućnost kupovine nekoliko malih modularnih reaktora a prilikom potpisivanja ovog memorandum rekao da ćemo, ako uspemo da napravimo nuklearni rekatoru u Srbiji do 2035. godine uspeti da spasimo zemlju po pitanju snabdevanja električnom energijom.
Dr Đorđa Lazarevića, višeg naučnog saradnika iz Elektrotehničkog instituta „Nikola Tesla“ u današnjoj „Energiji Sputnjika“ pitamo da prokomentariše da li je odluka Srbije da sa Francuskom, odnosno francuskom kompanijom EDF gradi saradnju u nuklearnoj energetici najbolje rešenje. Jer, Francuska jeste predvodnik zemalja, članica EU, koje podržavaju korišćenje nuklearne energije, a i sama više od dve trećine električne energije proizvodi u nuklearkama. Ima razvijenu nuklearnu tehnologiju. Ali, do sada se pričalo i o tome da bi nuklerke u Srbiju mogle da stignu iz SAD, Kine, Južne Koreje ili Rusije.
EDF je, inače, još tokom 90-ih godina prošlog veka bio zainteresovan za saradnju, pa čak i vlasnički udeo u Elektroprivredi Srbije. Treba, ipak, reći da je predsednik Vučić juče istakao da u Parizu nije tema privatizacija EPS-a.
Ostaje pitanje da li će se Srbija odlučiti za velike ili male nuklearne reaktore. Jer, mali modularni reaktori, narodski rečeno, nisu još nigde u svetu zaživeli kao izvor električne energije. A tu je i pitanje cene ovakvih kapaciteta.
Kada se govori o ceni pitanje je, zapravo, kako će Srbija finansirati ulazak u nuklearne vode. Mnogi su istakli da bi problem mogli biti i kadrovi jer, protivnici nuklearne energije uporno ponavljaju da nemamo kadar. Zaboravljaju, pri tome, da Srbija školuje inženjere koji i danas rade u nukearnim elektranama u svetu.
Energija Sputnjika, 9.4.2024.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala