- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Vlada Srbije: Zbirka automobila Bratislava Petkovića će biti u Muzeju nauke i tehnike

© Sputnik / Lola ĐorđevićKada je izgrađena, "Moderna garaža" je predstavljala prvu javnu garažu na Balkanu
Kada je izgrađena, Moderna garaža je predstavljala prvu javnu garažu na Balkanu - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2024
Pratite nas
Vlada Srbije odlučila je da Muzej nauke i tehnike, čiji je osnivač Republika Srbija, zaključi sporazum sa „Muzejom automobila - zbirka Bratislava Petkovića“kojim će se obezbediti privremeni smeštaj i potrebni uslovi za čuvanje zbirke Muzeja automobila.
Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, taj muzej je najmlađi u nizu tehničkih muzeja u Srbiji, a u njegovoj zbirci se nalaze stari i retki automobili koji imaju poseban značaj za upoznavanje razvoja i tehničkog napretka automobilizma u Srbiji i svetu, kao i za istoriju automobilizma u 20. veku.
Zbirka sadrži stare i retke automobile koji su istorijsko svedočanstvo i imaju poseban značaj za upoznavanje primene naučnih dostignuća.
U zbirci je oko sto vozila, od kojih je najstariji Maro Gardon iz 1897. godine, a predmet zaštite su i naprave, uređaji, naučna i stručna literatura, vozačke dozvole, prvi saobraćajni propisi i zakoni, registarske tablice, alati, filmski i fotografski zapisi, umetnička dela i dela primenjene umetnosti koja doprinose izučavanju istorije automobilizma.
Zgrada u kojoj je smešten muzej je u procesu restitucije vraćena potomcima prethodnih vlasnika - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2024
DRUŠTVO
Vlada preuzima osnivačka prava nad Muzejom automobila, učiniće sve da nastavi da radi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala