- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD zapretile svima koji pomažu Rusiji, Kina odgovara: Saradnja Pekinga i Moskve neće biti narušena

© AP Photo / Daniel Pearson/Las Vegas Review-JournalDženet Jelen
Dženet Jelen - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2024
Pratite nas
Kompanije, uključujući kineske, ne treba da pružaju materijalnu podršku Rusiji u ukrajinskoj krizi, u suprotnom ih čekaju ozbiljne posledice, izjavila je ministar finansija Sjedinjenih Američkih Država Dženet Jelen.
Ona je na konferenciji za novinare prilikom posete Kini istakla da su SAD i dalje zabrinute zbog uloge koju neke kompanije, uključujući i kineske, imaju u ruskim vojnim nabavkama.
„Predsednik Džozef Bajden i ja potpuno smo odlučni da učinimo svemoguće kako bismo zaustavili protok materijala, koji podržava odbrambeno-industrijsku bazu Moskve i pomaže joj u ratu protiv Kijeva“, kazala je Jelen.
Jelen je, pored toga, naglasila da je u Kini imala teške razgovore o pitanjima nacionalne bezbednosti.

Kina: Saradnja Pekinga i Moskve ne treba da bude narušena

Portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Mao Ning, komentarišući na brifingu izjavu Dženet Jelen o rizicima sankcija po kineske banke zbog pomoći Rusiji, poručila je da saradnja Rusije i Kine ne treba da bude narušena i ograničena.
Ona je takođe naglasila da relevantne zemlje ne bi trebalo da ocrnjuju normalne odnose Moskve i Pekinga.
„Kina je uvek kontrolisala izvoz robe dvostruke namene u skladu sa zakonom i normativnim aktima. Relevantne države ne bi trebalo da ocrnjuju normalne državne odnose Pekinga i Moskve i da ih napadaju“, zaključila je Mao.
Portparol je još naglasila da će Kina nastaviti da održava veze sa Rusijom, kao i sa Ukrajinom po pitanju rešavanja ukrajinske krize.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala