- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

SAD i Velika Britanija sponzorišu nuklearni terorizam Kijeva: Rusija zatražila vanrednu sednicu IAEA

© Sputnik / Taisiя Voroncova / Uđi u bazu fotografijaDelegacija IAEA posetila Zaporošku nuklearku
Delegacija IAEA posetila Zaporošku nuklearku - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2024
Pratite nas
SAD i Velika Britanija, koje snabdevaju ukrajinsku vojsku dronovima, stoje iza napada na Zaporošku nuklearnu elektranu i sponzorišu nuklearni terorizam Kijeva, izjavila je portparol MIP Rusije Marija Zaharova. U međuvremenu, Moskva je zatražila vanrednu sednicu upravnog odbora IAEA.
„Iza svega toga stoje, pre svega SAD, Velika Britanija i svi ti njihovi sateliti, koji pojedinačno i kolektivno isporučuju kijevskom režimu te iste dronove i granate kojima su opremljeni, obezbeđuju novac pomoću kojeg se sve to proizvodi, koje mu pružaju političku podršku i motivaciju i koje mu, što je najvažnije, obezbeđuju informaciono pokriće“, kazala je Zaharova za televiziju „Rusija 24“.
Kako je dodala, evropska zajednica sponzoriše nuklearni terorizam kijevskog režima i tako stvara pretnju po celu planetu.
Zaharova je istakla da je zahtev Kijevu da prestane da granatira nuklearku – prava „mirovna formula“.
„Ovo je trenutak kada svetska zajednica treba da počne da razgovara o zaista važnim stvarima. Ne o nekoj izmišljenoj formuli Zelenskog koja je smišljena kako bi se skrenula pažnja sa glavnih stvari… Ovo i jeste bezbednost i ekološka agenda – ovo je prava, a ne izmišljena formula mira. Jer ako se nešto desi, situacija neće ni doći do bilo kakvih mirovnih formula. Time treba da se bavi međunarodna zajednica, a ne samo Rusija“, poručila je Zaharova.
Ona je takođe kazala da će Rusija sistematski slati pisma i informacije drugim zemljama o tome kako Ukrajina granatira nuklearku. Pored toga, ruska strana će „stalno i svakodnevno, na sistematskoj osnovi“ održavati specijalne sednice po tom pitanju.
Takođe, Rusija očekuje od generalnog direktora IAEA Rafaela Grosija potpun izveštaj u vezi ukrajinskih napada na Zaporošku nuklearnu elektranu.

Rusija zatražila vanrednu sednicu IAEA

U međuvremenu, Rusija je zatražila da se sazove vanredna sednica upravnog odbora Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA).
„U skladu sa pravilom 11 (b) Privremenog poslovnika upravnog odbora IAEA, Rusija je zatražila da se sazove vanredna sednica odbora vezi sa nedavnim napadima i provokacijama ukrajinskih Oružanih snaga protiv Zaporoške nuklearne elektrane“, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.
Podsećamo, 7. aprila pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane saopštila da je ukrajinska vojska izvela napad dronom na kupolu šestog energetskog bloka. Konstatovano je da nije bilo kritičnih oštećenja na elektrani.
U međuvremenu, Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije saopštilo je da će sazvati sastanak Saveta bezbednosti UN na kojem bi se razgovaralo o napadu na Zaporošku nuklearku, kao i o pretnji po nuklearnu bezbednost.
Pogledajte još:
Voennoslužaщie VS RF zamerяюt urovenь radiacii na Zaporožskoй AЭS - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2024
RUSIJA
Rusija poziva međunarodnu zajednicu da osudi ukrajinski napad na Zaporošku nuklearku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala