- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska vojska „palantinima“ uspešno guši elektronske sisteme ukrajinske vojske

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaKopneni višenamenski modul za ometanje "Krasuha 4" na taktičko-specijalnim vežbama jedinica za radio-elektronsku borbu ruske vojske na poligonu "Sverdlovski"
Kopneni višenamenski modul za ometanje Krasuha 4 na taktičko-specijalnim vežbama jedinica za radio-elektronsku borbu ruske vojske na poligonu Sverdlovski - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2024
Pratite nas
U Zabajkalskom kraju, u jugoistočnom delu Sibira, održane su vežbe pripadnika jedinica za radio-elektronsku borbu Istočnog vojnog okruga uz primenu najnovijih sistema za elektronsko ometanje „palantin“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Posebna pažnja je posvećena primeni modernih sistema ‘palantin’ koji su predviđeni za radio-elektronsko obaveštavanje, suzbijanje postojećih i perspektivnih sistema komunikacije protivnika koji su zasnovani na savremenoj programskoj platformi“, rekli su u ruskom Ministarstvu.

Vojnici su izveli niz akcija u cilju raspoređivanja specijalne opreme i tehnike, otkrivanja vojnih sredstava i izviđačkih kompleksa uslovnog neprijatelja, kao i njihovo radio-elektronsko suzbijanje.

Novo pokoljenje

„Palantin“, a može se sresti i oznaka „palantin-k“, je operativno-taktički kompleks za elektronsko ometanje nove generacije, koje su proizveli eksperti koncerna „Sazvežđe“ koji je deo „Rosteha“.
Prvi kompleksi su bili predstavljeni na forumu „Armija 2016“, a 2019. godine su bili isporučeni vojsci u Voronježu.
Palantin“ je predviđen za radio-elektronsko izviđanje i suzbijanje perspektivnih višefunkcionalnih sistema za radio vezu protivnika, među kojima su i sredstva izgrađena na SDR (Software defined radio) tehnologijama.
U kompleksima „palantin“ je realizovan savremeni sistem podrške u donošenju odluka, koji omogućava aparatu da sam napravi optimalni algoritam realizacije zadataka.
Prvi sistemi koji su bili korišćeni 2019. godine su mogli da uguše radio-elektronske signale uslovnog neprijatelja u opsegu od oko hiljadu kilometara.
Ruska vojska ističe da se ovim sistemima „neprijatelj oslepljuje“ u kratkotalasnom i ultrakratkotalasnom dijapazonu. Osim toga, sistem ima funkciju da može da objedini različite komplekse za radio-elektronsku borbu i izviđanje što značajno povećava efikasnost primene.
„Palantin“ ruska vojska već primenjuje u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini, a prvi put je korišćen 2022. godine. Potvrđeno je da moderni kompleks onesposobljava ukrajinske dronove, mobilne i internet veze ukrajinske komande.
„Sistem radi na udaljenosti većoj od 20 kilometara i može da onesposobi izvore komunikacije i interneta na neprijateljskim pozicijama, bez narušavanja civilne infrastrukture. Samostalno otkriva i onemogućava neprijateljske bespilotne letelice, presreće signale, tako da dron gubi kontakt sa operatorom na zemlji“, rekli su u Ministarstvu odbrane Rusije.
Preciznije karakteristike sistema se ne otkrivaju, ali ruska vojska tvrdi da je „palantin“ po svojim mogućnostima nadmašuje sisteme prethodne generacije za dva ili tri puta i trenutno nema analoga po borbenim karakteristikama ni u jednoj vojsci vodećih država.

„Zalog pobede“

Ove vrste kompleksa su veoma aktuelne u savremenim uslovima sukoba u kojima se koriste dronovi, tako da je gušenje veza protivnika ključni element, rekao je vojni ekspert, pukovnik u penziji Viktor Litovkin.
Vojni ekspert Mihail Hodarjonak smatra da je najvažniji zadatak u sukobima – dezorganizacija sistema upravljanja protivnika.

„Ovaj zadatak se rešava sredstvima za radio-elektronsku borbu, kao što je ‘palantin’. Ruske jedinice imaju na raspolaganju takvu tehniku i sredstva za suzbijanje svih vrsta komunikacije i sistema upravljanja bespilotnim letelicama. Čak mogu da rešavaju zadatke u suzbijanju sistema globalnog pozicioniranja. Uspešno korišćenje takvih sredstava elektronske borbe je zalog pobede“, rekao je on.

Hodarjonak je objasnio opšte principe rada ovog sistema.
Istakao je da se prvo određuje koliko se često signal pojavljuje, onda se koriste razne vrste ometača, koji mogu da budu različite jačine ili karaktera. Cilj je da se protivnik liši komunikacije i mogućnosti da koristi digitalne sisteme. Samim tim se onemogućava protivniku da upravlja vojskom i naoružanjem, a ruska vojska dolazi do cilja.
Ruski ekspert je istakao da kompleksi kao što je „palantin“ značajno povećavaju operativne mogućnosti ruskih jedinica.

„Što više bude tako dobrih i raznovrsnih kompleksa za radio-elektronsko ratovanje,ojačaće se mogućnosti ruske vojske. Takvi sistemi bi trebalo da budu u svim brigadam i bataljonima, da se koriste na kopnu, u vazduhu, na moru i u lukama“, zaključio je ruski ekspert.

Avion američke mornarice EA-18G Grouler poleće sa nosača aviona Karl Vinson - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
RUSIJA
Pentagon: Avioni za radio-elektronsko ratovanje koje šaljemo u Evropu nisu pretnja Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala