Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Može li Vuk Jeremić da pomogne Srbima da izbegnu žig genocida u Njujorku

© Sputnik / Dejan SimićVuk Jeremić
Vuk Jeremić - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2024
Pratite nas
Jeremić je kao predsednik Generalne skupštine upoznao lidere mnogih država i sigurno bi mogao neke od njih upozoriti na zlonamernost s kojom se nacrt rezolucije o tzv. genocidu u Srebrenici podnosi, smatra bivši šef diplomatije i ambasador SRJ pri Ujedinjenim nacijama Vladislav Jovanović.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je prihvatio pomoć doskorašnjeg lidera opozicione Narodne stranke i bivšeg predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuka Jeremića oko lobiranja za neizglasavanje Rezolucije o Srebrenici.
Vuk Jeremić sigurno ima poznanstva i kontakte i mogao bi bar delimično da dopuni napore države i upozori ljude koje je upoznao kao predsednik Generalne skupštine da je reč o zlonamernoj inicijativi koja ne zaslužuje nikakvu podršku, dodaje Jovanović.
„On sam ne može mnogo da uradi, ali dobro je i da samo jedan deo uradi, da bi se uz pomoć drugih napora koje će država učiniti osujeti taj zlonamerni pokušaj tzv. udruženog Zapada protiv Srbije i srpskog naroda.“

Zapad bi ponovo da natovari „žrtvenog jarca“ Srbiju

Prema njegovim rečima, nacrt rezolucije o tzv. genocidu u Srebrenici je drugo ime za pretvaranje jednog lokalnog ratnog zločina u svetski događaj, koji bi kao tzv. genocid trebalo da bude pominjan jednom godišnje u UN-u i koji bi ušao u udžbenike.
Očigledno je da iza nacrta stoji zla namera da se satanizuju Srbi kao narod i da se na taj način zatvori „ta knjiga koja se zove rat u BiH“ koju je otvorila Amerika sabotirajući plan ambasadora Kutiljera o nezavisnosti BiH uređenoj po kantonima, ističe Jovanović.
„A to je tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević odmah prihvatio, ali su Amerikanci 'objasnili' šefu bošnjačke delegacije Aliji Izetbegoviću da će više dobiti ako odbije plan. On je odbio i to je bio početak rata. Prema tome, Amerika je izazvala rat koji je bio potpuno nepotreban. Moglo je sve da se završi onako kako je Kutiljerov plan predviđao, a Srbija je bila prva koja bi priznala tako uređenu nezavisnost BiH. Sad se sve to prenebegava i Zapad hoće da žrtvenog jarca Srbiju dalje natovari osudama, a naročito žigom o genocidnosti srpskog naroda. A to je krajnje zlonamerno.“

Raskrinkati podvalu Zapada

Na pitanje da li bi Srbija mogla da spreči izglasavanje rezolucije u Generalnoj Skupštini, Jovanović odgovara da bez borbe nema pobede naglašavajući da je Srbiji „bačena rukavica na jedan veoma drzak i zlonameran način“.
Srbija mora obavestiti što više država o stvarnom stanju stvari i objasniti im da je reč o podvali kao što je bila ona koju je pre dve godine sproveo Zapad kroz Generalnu skupštinu tvrdnjom da je ulazak Rusije u Ukrajinu prvi čina agresije posle Drugog svetskog rata, dodaje Jovanović.
„Jednostavno su obmanuli članice Ujedinjenih nacija i nisu imali poštenja i hrabrosti da priznaju da su prvu agresiju oni počinili pre 25 godina i da nemaju pravo da osuđuju druge dok sami ne priznaju taj zločin i ne kompenziraju žrtve iz zemlje koja je užasno uništena. A to je nešto što će kao činjenica delovati jako osvešćujuće na veliki broj država tzv. Trećeg sveta i zbog toga će Zapadu biti jako teško da ovog puta dobije potrebnu većinu. Mnoge zemlje su se osvestile da je u pitanju jedna nepoštena politika, a jednom kad obmanete međunarodnu zajednicu teško da uskoro možete to da uspešno učinite još jednom.“
Zato ne bi trebalo da budemo pesimisti jer su veliki izgledi da se zapadna politika prema Srbiji u Generalnoj skupštini još više raskrinka kao politika loših namera koje su imali od početka uništavanja bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije pa na dalje, zaključio je Jovanović.
Pogledajte i:
Generalna skupština UN - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2024
SRBIJA
Diplomatska ofanziva Srbije u UN: Kako srebrenički minus zbog Palestine pretvoriti u plus
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala