- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov stigao u Kinu: Predstoje pregovori o gorućim temama, među njima Ukrajina

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaSastanak ministara spoljnih poslova Rusije i Kine, Sergeja Lavrova i Van Jia
Sastanak ministara spoljnih poslova Rusije i Kine, Sergeja Lavrova i Van Jia - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2024
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov stigao je u radnu posetu Kini. Prema saopštenju ruskog spoljnopolitičkog resora, ministar će se sastati sa kineskim kolegom Vang Jijem i razgovarati o brojnim gorućim temama, među kojima je i ukrajinska kriza.
Lavrov će u kineskoj prestonici boraviti do 9. aprila. Očekuje se da će ministri razgovarati i o pitanjima bilateralne saradnje, saradnji u UN, BRIKS, ŠOS, G20, kao i regionalnim pitanjima, uključujući i situaciji u Azijsko-tihookeanskom regionu.
Ministri će razgovarati i o pitanjima bilateralnih odnosa, tim pre što Moskva kao najvažniji zadatak vidi razvoj partnerstva sa Kinom. S tim u vezi, ruski ministar je ranije isticao da su diplomatski odnosi, kojima se ove godine obeležava 75 godina, na najvišem nivou u istoriji.
Pregovori na temu Ukrajine će se održati mesec dana nakon što je specijalni predstavnik kineske vlade za evroazijska pitanja Li Hui posetio Moskvu, Kijev i Brisel, a boravio je i u Poljskoj, Nemačkoj i Francuskoj. On je u martu izjavio da raste konsenzus o potrebi mirovnih pregovora za rešavanje ukrajinske krize i da je obnavljanje mira glavni prioritet.
Podsetimo, kineska inicijativa od 12 tačaka za regulisanje ukrajinske krize, predstavljena je u februaru prošle godine. Prema rečima Lavrova, ta inicijativa trenutno predstavlja najjasniji i najrazumniji plan za rešavanje sukoba.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala