- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Blumberg: Konferencija o Ukrajini može uskoro biti održana u Švajcarskoj

© Sputnik / Valeriy Melnikov / Uđi u bazu fotografijaGosudarstvennый flag Šveйcarii
Gosudarstvennый flag Šveйcarii - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2024
Pratite nas
Švajcarska namerava da organizuje konferenciju na visokom nivou o Ukrajini sredinom juna, javlja Blumberg, pozivajući se na izvore.

„Konferencija bi se mogla održati od 16. do 17. juna, ali još nije jasno koliko će zemalja na njoj učestvovati“, navodi agencija, istakavši da može biti predstavljeno 80-100 država, uglavnom iz „globalnog juga“.

Kako su istakli sagovornici agencije, ključno pitanje je učešće Kine, što će omogućiti Švajcarskoj „da obezbedi poverenje u inicijativu“.
Predstavnik švajcarskog ministarstva spoljnih poslova je napomenuo da datum i mesto konferencije još uvek nisu poznati. Izvori agencije javili su da bi to moglo da se održi u švajcarskom gradu Lucernu.
„Pored stavova Ukrajine, Rusije i Evrope, važno je čuti i mišljenje „globalnog juga“, koji će igrati ključnu ulogu u mogućem uključivanju Rusije u ovaj proces. Zato mi održavamo kontakte sa Kinom, Indijom, Brazilom, Južnom Afrikom i Saudijskom Arabijom“, dodao je predstavnik švajcarskog Ministarstva spoljnih poslova.
Blumberg napominje da nekoliko zemalja insistira na učešću Rusije na konferenciji, ali Kijev želi da se dogovori o ključnim principima koji će „formirati osnovu za budući sporazum” pre nego što uključi Moskvu u dijalog.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je u martu saopštilo da Rusija ne namerava da učestvuje na međunarodnoj konferenciji o miru u Ukrajini koja je planirana da bude održana u Švajcarskoj. Objašnjavajući razloge za ovu odluku, zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je naglasila: „Ovaj forum će biti posvećen promovisanju ultimativne „formule Zelenskog“, iako se njegovi švajcarski organizatori pretvaraju da traže zajednički imenitelj mirovnih inicijativa različitih zemalja".
Prenosivi raketni sistem kornet u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
UŽIVO Ruska vojska „iskanderima“ uništila skladište dronova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala