- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pelegrini nakon pobede na izborima u Slovačkoj: Zemlja će biti na strani mira

© Tanjug / Denes Erdos/AP PhotoNovoizabrani predsednik Slovačke Peter Pelegrini obraća se biračima nakon pobede na izborima
Novoizabrani predsednik Slovačke Peter Pelegrini obraća se biračima nakon pobede na izborima - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2024
Pratite nas
Predsedavajući slovačkog parlamenta Peter Pelegrini, koji se protivi isporuci oružja Ukrajini, pobedio je na predsedničkim izborima u Slovačkoj sa osvojenih 53,12 odsto glasova, saopštila je Uprava za statistiku nakon obrade 100 odsto podataka.
„Peter Pelegrini – 53,12 odsto, Ivan Korčok – 46,87 odsto“, sledi iz podataka objavljenih na sajtu uprave.
Pelegrini je u svom obraćanju nakon pobede obećao da će zemlja biti na strani mira, a ne rata.
„Učiniću sve – sviđalo se to nekome ili ne – da Slovačka ostane na strani mira, a ne na strani rata. Neka me kritikuje zbog ovoga ko i kako hoće“, istakao je Pelegrini.
On je zahvalio građanima Slovačke na poverenju koje su mu ukazali, rekavši da će uvek braniti interese zemlje.
Novoizabranom predsedniku čestitao je i njegov protivnik u drugom krugu predsedničkih izbora, bivši slovački ministar spoljnih poslova Ivan Korčok. On je rekao da je razočaran izbornim rezultatima.
Čestitku Pelegriniju uputio je i premijer Slovačke Robert Fico, koji je lično došao u izborni štab.
„Želim da ti čestitam na rezultatu na koji sam i ja pretendovao (Fico je učestvovao na predsedničkim izborima 2014. godine), ali tada se možda zvezde nisu poklopile, tako da mi je veoma drago što danas mogu da ti prijateljski stisnem ruku i poželim sve najbolje na ovoj funkciji“, rekao je Fico obraćajući se Pelegriniju.
Pelegriniju je čestitku uputila i aktuelna predsednica republike Zuzana Čaputova, koja se nije kandidovala za drugi mandat. Ona je zahvalila građanima na velikom odzivu i podsetila da će Pelegrini na dužnost predsednika stupiti 15. juna.
Pelegrini je ranije izjavljivao da neće dozvoliti slanje slovačkih vojnika u Ukrajinu ako pobedi na predsedničkim izborima. On je rekao i da dalje naoružavanje Ukrajine ne daje nikakve rezultate i samo dovodi do pogibije ljudi. Takođe je izražavao zabrinutost da bi pumpanje Kijeva oružjem na kraju moglo da se završi katastrofom i sugerisao da bi najbolje rešenje bilo da mirovni pregovori otpočnu što je pre moguće.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala