- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nova poruka iz Pariza koja nije ni takla Rusiju ali je smrtno zastrašila – „svemoćni“ NATO /video/

© AP Photo / Virginia MayoJens Stoltenberg i Vladimir Zelenski u sedištu NATO-a u Briselu
Jens Stoltenberg i Vladimir Zelenski u sedištu NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2024
Pratite nas
Bura koju je izazvao francuski predsednik Makron, rečima da će poslati 2000 vojnika u Ukrajinu, još se ne smiruje, a Ministarstvo odbrane doliva novo ulje na vatru: Francuska šalje Ukrajini najnovije oružje koje bi trebalo da onemogući ruske "Cirkone" i "Kinžale". Naravno – sa personalom koje će ga opsluživati".
I umesto da se Rusija uplaši ovih reči, smrtno su se uplašili saveznici, a više od svih – svemoćni NATO. Šta ako Rusija taj „personal“ doživi kao regularnu francusku vojsku i odgovori Francuzima onako kako ratna pravila nalažu? Moraće NATO da ih brani.

Koga štiti član 5

A nije član 5 Alijanse izmišljen da se brane Francuzi, prethodno je i Poljacima nešto slično rečeno, nego – samo i jedino Amerikanci. Ako njima zatreba.
A Makron neka razmisli jer se i „administracija predsednika Bajdena zabrinula da bi Rusija mogla da napadne francuske trupe koje bi mogle da budu poslate u Ukrajinu, što bi moglo da dovede do uplitanja Francuske, a možda i drugih zapadnih zemalja u sukob“.
Kako navodi Volstrit džornal, mogućnost prisustva zapadnog osoblja u Ukrajini – kako civilnog tako i vojnog – pokrenula je goruća pitanja o tome kako saveznici treba da reaguju ako neko od njih bude ubijen u ruskom napadu.
Amerika je potpuno jasna: Noga američkog vojnika neće kročiti na tlo Ukrajine.
Ni saveznici, naravno, ne treba da reaguju - dovoljno je i potrebno da ginu samo Ukrajinci
Šta će, onda, siroti Makron – pravo u teretanu da, vežba boks, i da pojača mišiće – makar foto-šopom. Ionako ima pravo da raspolaže samo Legijom stranaca, koja se sastoji od 9000 vojnika.
On, ipak, podseća saveznike na dogovor da EU formira „devetu koaliciju za duboke udare“ – za snabdevanje Ukrajine raketama srednjeg i dugog dometa, koje njegovi partneri ne potvrđuju, kao što ne potvrđuju ni reči da su lideri zapadnih zemalja razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu. Konsenzus još nije postignut, „ali se ništa ne može isključiti“, kaže Makron, dodajući da ”nema potrebe za mešanjem NATO-a ili SAD, ako Rusija napadne francuske trupe”. Sve će on to sam da reši!

Ako neće NATO, može sve to isto, samo bilateralno

"Pojavile su se nove informacije o vojnom kontingentu koji Pariz navodno priprema da pošalje u Ukrajinu. Komanda francuske Legije stranaca početkom marta odredila je sastav taktičke grupe u rangu bataljona od oko 1.500 ljudi. Očekuje se da će u aprilu grupa biti dovedena u stanje pune borbene gotovosti za operativno 'prebacivanje' na ukrajinski teren vojnih operacija", izjavila je Marija Zaharova.
Ruski vojni analitičari registruju pripremu manjih vojnih grupacija sastavljenih od vojnika Britanije, Francuske i severne Evrope. Da se to ne bi smatralo akcijom Severnoatlantske alijanse, one imaju posebne, bilateralne ugovore ”o uzajamnoj pomoći” sa Ukrajinom. Dakle, ništa od člana 5. I neće imati ulogu da direktno idu na prve borbene linije, već da iz pozadine pomažu Ukrajincima. Postoji i varijanta da budu raspoređeni na granici između Belorusije i Poljske, kao bi ukrajinska vojska mogla da se prebaci na front.
Viktor Orban je ne jednom izjavo da se zapadne zemlje spremaju da pošalju vojsku u Ukrajinu, istina ”ne sada”, ali taj trenutak će doći.
I zaista, ako se setimo svih dilema, planova i predomišljanja pre ispunjavanja želja Zelenskog za sve novim i ubojitijim oružjem, uvek se na početku govorilo ne, i to bi potrajalo tačno onoliko koliko je bilo potrebno vremena da se ukrajinska vojska obuči za upravljanje tim oružjem. Ili dok se zapadni vojnici ne spakuju i krenu put Ukrajine. I tu nema dileme, ne jednom su im Rusi vraćali metalne kovčege umesto živih ljudi. Dakle, svako ne, brzo je postajalo – da.

Kad se Makron naljuti

Da li je sada situacija nešto drugačija? Jeste i to značajno. Ruska vojska ozbiljno napreduje na terenu, mnogi računaju da će već početkom leta krenuti u ofanzivu, za koju ni Ukrajina i NATO nisu spremni. Niti Ukrajina ima dovoljno vojnika da se suprotstavi, niti NATO ima dovoljno oružja da joj pošalje. A ni vojnika nema.
Ali, panika je čudna stvar. Razni ljudi (države) različito reaguju. Amerika, koja sada brine svoje brige – uglavnom se pravi mrtva. Huška druge da šalju oružje, novac ljude, ali ona neće dozvoliti da ”noga američkog vojnika kroči u Ukrajinu”. Kako je jednog dana ušla u rat, tako će jednog dana izaći, baš kao na primer, iz Avganistana. Šta tamo ostavlja – nije joj važno. Daleko je Evropa, a i okean ih deli.
A predsednik Farncuske, najjače vojne sile u Evropi, jedine koja ima atomsko oružje (Velika Britanija je svoje ustupila pod komandu NATO), ranjene gubitkom kolonijalnog statusa u Africi, i ljut na Rusiju jer smatra da mu je upravo ona pomrsila račune, odlučuje da samostalno, bez pomoći saveznika (verovatno zato i služe bilateralni sporazumi sa Zelenskim) pošalje ogromnu količinu oklopnih vozila Kijevu, svestan da to neće ništa promeniti u odnosu snaga na frontu, i jedan broj raketa zemlja-vazduh Aster 30, koje su već ozbiljnija pretnja i mogu ozbiljno da naštete Rusiji.
Naravno, svestan je Makron, a to mu je potvrdio i njegov ministar odbrane koji je nedavno razgovarao sa Šojguom, da će svaka francuska raketa koja padne na teritoriju Rusije biti shvaćena kao objava rata – a proći će isto kao i američki ”patrioti” koji su potpuno uništeni.
Ipak, on računa da će, kao i mnogo puta do sada, posle dužeg ubeđivanja moći da ubedi saveznike da mu se pridruže. Iskustvo iz drugog svetskog rata, kada je ubeđivanje Amerike trajalo tri godine, daje mu za pravo, ali upravo iskustvo iz tog rata sprečava evropske zemlje da (dok im SAD ne narede) uđu u rat sa Rusijom jer znaju da se sa jednom od najjačih zemalja sveta nije šaliti. A sovjetski tenk ispred Rajhstaga i dan danas govori mnogo Nemcima. I koliko se može videti, jedan dobar deo naroda taj jezik razume.

Neumesno pitanje

Pitanje, da li će Francuska i Zapad poslati vojnike u Ukrajinu, malo je neumesno jer je jedan broj zapadnih, pa i američkih vojnika, takoreći od prvih dana u Ukrajini. I kao instruktor, ali i kao ratnici.
Na pitanje da li će, ako ih i zvanično pošalju, to doneti pobedu Ukrajini, ima samo jedan odgovor – neće. Jer, za Rusiju je to pitanje opstanka, i u poslednja dva veka nije gubila ratove. A Amerika je navikla da gubi, i da se posle pravi da nije ni ratovala.
Od drugog svetskog rata je vodila desetine ratova, i ni u jednom nije pobedila. Za NATO je poraz u ratu sa Rusijom opasniji jer, kad izgubi, on više nikome i nikad neće biti potreban. Zato je bolje da se uzdrži. A Makron bi, umesto da šalje ljude u smrt, konačno, mogao da pozove Putina, pošto ga, po ko zna koji put podseća na svoj broj telefona, i predloži suvisno rešenje za kraj rata.
Imaće prilike, i kad se sklopi mir, da pokazuje mišiće, jer će Evropa morati sama da se brine o svojoj bezbednosti, a ne da je delegira prilično nesposobnoj vojnoj sili, kakva se pokaza Severnoatlantska alijansa.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala