- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Čuveni ruski PVO sistem S-400 u bazi u Latakiji. - Sputnik Srbija

UŽIVO Zelenski: Uskoro nećemo imati dovoljno PVO raketa, biramo koji ćemo grad da branimo

Pratite nas
Nastavlja se specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini. Ukrajinska vojska izvela je napad dronovima na Zaporošku nuklearku, u zoni oko teretne luke i hemijskog pogona. Vazdušna opasnost tokom noći na celoj teritoriji Ukrajine. Pogođeno skladište municije u Harkovu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:36 06.04.2024
Ministarstvo odbrane Francuske naručilo je partiju od oko 500 avijacionih bombi AASM od kompanije "Safran" nakon zahteva Kijeva da mu se tokom ove godine isporuči 600 takvih bombi, piše list "Tribin".
Francuski ministar odbrane Sebastijan Lekornu je u januaru rekao da će Pariz tokom cele godine isporučivati Kijevu 50 ovakvih bombi mesečno.
20:11 06.04.2024
19:58 06.04.2024
Ukrajinska vojska uskoro možda neće imati dovoljno raketa PVO, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.
„Postoje trenuci kada može da deluje samo ‘patriot’ ili njegov analog. I onda moramo da biramo – koji objekat da branimo, ovaj ili onaj grad“, rekao je on.
Zelenski je dodao su aktivnosti ruske vojske visokog intenziteta i upozorio da možda uskoro neće biti dovoljno naoružanja.
On je priznao i da ukrajinska vojska nema dovoljno municije za kontraofanzivu.
16:11 06.04.2024
Litvanija je Ukrajini poslala partiju oklopnih vozila M577, saopštilo je Ministarstvo odbrane Litvanije, ali nije preciziralo o kolikoj je količini reč.
15:49 06.04.2024
Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je uništen ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti.
15:30 06.04.2024
13:11 06.04.2024
Najnovije informacije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
Oružane snage Rusije su tokom noći grupnim napadima visokopreciznim oružjem i dronovima gađale vojno-industrijske objekte Ukrajine zaproizvodnju i remont oklopne tehnike, automobila, dronova. Pogođeni su i punktovi sa stranim plaćenicima.
Na kupjanskom pravcu su jedinice grupe „Zapad“ likvidirale pripadnike i uništile tehniku 57. brigade ukrajinske vojske. Kijev je izgubiooko 35 vojnika, tenk, dva automobila samohodnu haubicu gvozdika i radar američke proizvodnje AN/TPQ-50.
Na donjeckom pravcu su jedinice „Jug“ zauzele bolje položaje i porazile jedinice ukrajinske vojske u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Odbijena su dva napada ukrajinskih jurišnih jedinica. Ukrajinska vojska je izgubila više od 470 vojnika, dva borbena vozila, osam automobila, samohodnu haubicu M109 „paladin“, haubicu američke proizvodnje M777, četiri samohodne haubice „gvozdika“ i skladište sa oružje.
Ukrajinska vojska je poražena na avdejevskom pravcu. Ruske jedinice grupe „Centar“ su poboljšale položaje i odbile 12 jurišnih napada u naseljima u DNR-u. Ukrajinska vojska je izgubila više od 280 vojnika, tri tenka, dva borbena oklopna vozila i šest automobila. Uništena je haubica M777 i samohodna haubica M109 „paladin“ i „gvozdika“.
Na južnodonjeckom pravcu su ruske jedinice „Istok“ porazile ukrajinsku vojsku i tehniku u DNR-u. Ukrajinska vojska je izgubila više od 90 vojnika, tri automobila, samohodnu haubicu „gvozdika“ i haubicu D-30.
Ruske jedinice „Dnjepar“ su gađale ukrajinske brigade u naseljima u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti. Ukrajinska vojska je izgubila oko 35 vojnika, sedam automobila, samohodnu haubicu „cezar“ francuske proizvodnje, haubicu M777 američke proizvodnje i dve haubice D-30.
Operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija ruske vojskesu na području grada Harkov uništile dva lansera protivvazduhoplovnog raketnog sistema SAMP-T francusko-italijanske proizvodnje.
Od početka specijalne vojne operacije je uništeno: 583 aviona, 270 helikoptera, 19.097 bespilotnih letelica, 497 protivvazdušnih raketnih sistema, 15.699 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.264 višecevnih bacača raketa, 8.692 oruđa poljske artiljerije i minobacača, kao i 20.676 jedinica specijalnih vojnih vozila.
12:23 06.04.2024
Kijev: Sporazum s Moskvom sada potpuno nemoguć
Šef kancelarije ukrajinskog predsednika Andrej Jermak izjavio je da je sporatum Ukrajine s Rusijom sada potpuno nemoguć, prenosi evropsko izdanje lista „Politiko“.
„Jermak, koji je bio na čelu pregovaračke grupe Ukrajine s Rusijom na početku rata, izjavio je da je sporazum s Moskvom sada potpuno nemoguć“, navodi list.
U intervjuu za list Jermak je naveo da Rusi, navodno, nisu ni zainteresovani za pregovore.
„Rusi žele kapitulaciju Ukrajine. To se nikada neće dogoditi. Niko od nas koji smo sada u Ukrajini nikada neće prijvatiti nikakve kompromise u vezi s našom nezavisnošću“, rekao je Jermak.
12:19 06.04.2024
Ruska vojska uništila pet ukrajinskih čamaca kod Dnjepra
Ruska artiljerija i jurišni dronovi su tokom noći uništili pet čamaca Oružanih snaga Ukrajine na lokacijama na kojima su pokušali da izvrše desant i da priđu levoj obali Dnjepra. Ukrajinska vojska je izgubila oko 30 vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„Tokom noći je praćeno kretanje plovnih objekata po reci Dnjepar. Aktivirana je artiljerija i jurišni dronovi na mestima iskrcavanja u pokušaju da se približe levoj obali. Ukrajinska vojska je izgubila oko 30 vojnika, dva automobila, samohodnu haubicu 'paladin’, haubice M777, D-20 i D-30“, navodi načelnik pres centra grupe „Dnjepar“ na društvenim mrežama.
11:31 06.04.2024
Glavni komandant ukrajnske vojske: Situacija na frontu složena
Glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski izjavio je da je situacija na frontu veoma složena.
„Posebno je teška situacija na bahmutskom (artjomovskom) pravcu, na području istočno od Časovog Jara i Kleščejevke; na avdejevskom, na području Berdičeva, Orlovke, Vodjanog, Pervomajskog; na novopavlovskom, na područku Novomihajlovke“, napisao je Sirski na Telegramu.
Prema njegovim rečima, situacija je i dalje napeta na limanskom, orehovskom i hersonskom pravcu.
11:05 06.04.2024
Ruska vojska pogodila ukrajinski aerodrom za prijem aviona F-16
Oružane snage Rusije su gađale vojni aerodrom Oružanih snaga Ukrajine Starokonstantinov u Hmeljnickoj oblasti, na kome se spremaju da prime NATO avione F-16, moguće je da je pogođeno mesto gde se nalaze zapadni i ukrajinski vojni piloti, rekao je za Sputnjik koordinator proruske gerile u Nikolajevu Sergej Lebedev.
09:15 06.04.2024
Ruske snage pogodile ukrajinske položaje u Očakovu
Ruska vojska izvela je napad na priobalje Očakova u Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, gde se nalaze ukrajinski vojnici, rekao je za Sputnjik koordinator proruske gerile u Nikolajevu Sergej Lebedev.
Prema njegovim rečima, na mesto na kojem je odjeknula veoma snažna eksplozija došlo je mnogo ekipa hitne pomoći.
Lebedev je, takođe, naveo da je cela priobalna zona Očakova pod kontrolom ukrajinske vojske, a lokalni žitelji ne mogu da dođu do obale reke Dnjepar zbog barikada.
08:01 06.04.2024
Ruska avijacija sprečila rotaciju ukrajinskih snaga na severodonjeckom pravcu
Ruski jurišni avioni Su-25 sprečili su rotaciju ukrajinske vojske na severodonjeckom pravcu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.
Svi zadati ciljevi su uspešno pogođeni, navedeno je u saopštenju.
07:48 06.04.2024
Deset projektila oboreno iznad Belgorodske oblasti Rusije
Deset projektila, ispaljenih iz ukrajinskog višecevnog raketnog sistema „vampir“, oboreno je iznad Belgorodske oblasti Rusije, saopšteno je iz ruskog vojnog resora.
Kako je saopštio gubernator regiona Vjačeslav Glatkov, u Belgorodu je usled napada oštećeno 12 višespratnica i polomljeni su prozori na dečjoj poliklinici.
07:45 06.04.2024
Ruska vojska pogodila skladište municije u Harkovu
Oružane snage Rusije izvele su napad na skladište municije u Harkovu, rekao je za Sputnjik koordinator nikolajevske proruske gerile Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.
„Tokom noći 6. aprila na vojne objekte grada Harkova izvedena je serija napada. Jedan od napada je izazvao veliku detonacuiju, koju je više od sata slušala polovina Harkova. Lokalne vlasti pokušavaju da to predstave kao napad na supermarkete“, rekao je Lebedev.
Prema njegovim rečima, pogođeno je skladište municije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala