- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Krugove crtamo i oko savremenih zabrana | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2024
Pratite nas
U današnjoj „Orbiti kulture“ istražujemo kako je jedna izložba progovorila o novoj kolonijalizaciji i zbog čega je ona samo malo zvono za opomenu

Šta se sve krije u neistraženim džepovima naše istorije, u krugovima omeđenim krečom, kalkanskim, u mitologiji koja obiluje misterijama i folklornom fantastikom, zbog čega i danas živimo u Zabranu, ne razumevajući sopstvenu tradiciju, još manje pouke koje nam nudi – o svemu tome razgovaramo sa piscem i scenaristom Đorđem Milosavljevićem, kreatorom popularne serije „Kalkanski krugovi“, a povodom emitovanja njene poslednje treće sezone.

O kakvom rastvaranju duše govori istoimena zbirka izabranih i novih pesama, da li je duša i dalje važno svojstvo savremenog čoveka, čemu nas o njoj može podučiti etnologija a čemu atropologija – o svemu tome razgovaramo sa autorom zbirke, poznatim etnologom i antropologom Bojanom Jovanovićem.
Šta se sve našlo na izložbi „Autonomizam sada i ovde“, nastaloj tri decenije posle objavljivanja manifesta autonomizma, koliko su danas opominjuće reči Marka Tvena da „Društvo koje je zbir svoje taštine i pohlepe uopšte nije društvo već ratno stanje“ ili citati iz Orvelovog romana koji se nalazi na ovoj izložbi – o svemu tome za Sputnjik govori umetnik Uroš Đurić.
A kakve su se sve reči ukrstile u pesničkoj knjizi za koju Ivana Dimić kaže da nije ljubazna i da iz nje čitalac neće moći spokojno sebi da recituje poeziju – otkriva autor „Ukrštenih reči“ – Zoran Kostić Cane.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Krugove crtamo i oko savremenih zabrana | Orbita kulture
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala