- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Engleska zbog Đanija dobila fudbalsku zver: Stigao i Ronalda – a sve počelo sa lekcijama Srbina

© AFP 2023 / -Fil Foden
Fil Foden - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2024
Pratite nas
Fil Foden, fudbaler Mančester sitija, postigao je treći het-trik u Premijer ligi na utakmici protiv Aston Vile, a posle još jedne odlične partije engleskog fudbalera vredi setiti se da je njega zapravo „otkrio“ Saša Đani Đurčić, bivši srpski fudbaler.
Na 44 utakmice računajući sva takmičenja Fil Foden postigao je 21 gol uz deset asistencija, ali posebno je bio impresivan u Premijer ligi.
Posle utakmice protiv Aston Vile u kojoj je dao golove u 45, 62. i 69. minutu engleski fudbaler pridružio se Kristijanu Ronaldu, Franku Lampdardu i Didijeru Drogbi koji su u Premijer ligi ostvarili tri het- trika.
Da će Foden biti uspešan mnogo ranije je znao Saša Đani Ćurčić, bivši srpski fudbaler, koji je sa njim radio u Mančester sitiju.
„Radio sam 2013. godine u akademiji Sitija, napravio sam Fila Fodena (Siti), Džejdona Sanča (Junajted), Dejvida Bruksa (Bornmut). Ja sam vratio Arona Van Bisaku (Junajted) sa desnog krila na beka dok sam bio u Palasu, posle ga je Roj Hodžson ubacio u prvi tim, ostalo je istorija. Tamo su mi i rekli da treba da se oprobam na seniorskom nivou“, rekao je pre nekoliko godina u jednom intervju Saša Đani Ćurčić.
U engleski klub srpski fudbaler stigao je kao volonteer.
Navijači fudbalske reprezentacije Rusije na Svetskom prvenstvu u fudbalu 2018. - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2024
SPORT
Rusiji se isplatila utakmica sa Srbijom
„Došao sam kao volonter u Mančester siti. Skot Selers, sa kojim sam bio u Boltonu, je bio direktor akademije. Atilio Lombardo je bio pomoćnik Robertu Manćiniju, moj dobar prijatelj sa kojim sam ambasador Kristal Palasa. Foden nije znao ko sam, kako i da zna, klinac od 13 godina. Pokazao sam neke driblinge, oduševio se. Posle, kada smo se delili za fudbal na treningu Foden i Sančo se tukli oko mene. Pokazivao sam im tu neke finese, detalje. Imam kontakt sa njima i dan danas. Kao i sa selektorom Geretom Sautejtom koji mi kaže da sam za njega najveće oduševljenje i razočaranje. Eh, da je imao bar 20 odsto mentaliteta Jirgena Klopa i da je napao Italijane u finalu Evropskog prvenstva posle prvog gola, osvojili bi titulu“, rekao je Đurčić.
Dečak od 13 godina izrastao je u fantastičnog fudbalera koji danas sa Mančesterom ima pet titula, što je više od trojice fudbalera sa kojima deli rekord po broju het-trikova.
Đurčić je Fila upoznao kada je mladi engleski fudbaler već uveliko bio deo juniorskog tima, a u prvi tim primljen je sa samo 16 godina. Takođe, prošao je sve mlađe kategorije reprezentacije Engleske, a za prvi tim u nacionalnom dresu odigrao je 11 utakmica na kojim je postigao dva gola.
„Imao sam tu čast da ga treniram, videlo se da je on novi Mesi, neverovatno“, rekao je Đurčić pre godinu dana za „Skaj sport“.
S obzirom da su Đurčićevi saveti pomogli Fodeni, smatrao je da je mogao da napravi trenersku karijeru, ali u tome se nije proslavio. Kao fudbaler popularni Đani igrao je za OFK Beograd, Partizan, Bolton, Aston Vilu, Kristal palas, Njujork, Madervep i Obilić.
Fudbalske lopte - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2024
SPORT
Stranac manje u Novom Pazaru i poruka: „Hvala mom predsedniku“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala