- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Tenk T-90M Proriv u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Vazdušna opasnost u celoj Ukrajini, eksplozije u Harkovu i Zaporožju

Pratite nas
Nastavlja se ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini. Ruska vojska stigla do predgrađa Časovog Jara, saopštio zamenik lidera DNR Jan Gagin. Harkov se priprema za borbena dejstva, poručeno iz DNR. Tokom noći ruski PVO sistemi oborili 53 ukrajinska drona. NATO ne planira da šalje vojnike u Ukrajinu, izjavio sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:51 05.04.2024
21:13 05.04.2024
Ukrajinski mediji javili su da su se eksplozije čule u Odesi i Nikolajevskoj oblasti.
17:09 05.04.2024
Kaver za interaktivnu kartu SVO - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2024
MULTIMEDIJA
Interaktivna mapa na Sputnjiku: Jednim klikom do svih detalja sa linija fronta
15:52 05.04.2024
Vazdušna opasnost proglašena je na čitavoj teritoriji Ukrajine.
15:52 05.04.2024
Ranjeni ukrajinski vojnici će preko aplikacije na mobilnom telefonu morati da traže evakuaciju sa fronta, izjavila je zamenica ministra odbrane Jekaterina Černogorenko za vojni ukrajinski list „Armiinform“.
Kako se navodi, Ministarstvo radi na multifunkcionalnoj aplikaciji pod nazivom „Armija+“ koja će predviđati funkciju slanja zahteva za evakuacije sa fronta.
Da li će aplikacija raditi bez pristupa internetu i u uslovima radio-elektronske borbe Černogorenko nije objasnila.
15:26 05.04.2024
Ukrajinska vojska je dronovima izvela napad Zaporišku nuklearku u zoni oko teretne luke i hemijskog pogona, navodi se u saopštenju nuklearke. Nijedan infrastrukturni objekat od kritičnog značaja nije oštećen niti je došlo do prekida u radu.
14:55 05.04.2024
Eksplozije u Harkovu i Zaporožju
Eksplozija je odjeknula u Harkovu, prenose ukrajinski mediji. Prethodno je u Harkovskoj oblasti proglašena vazdušna opasnost, sledi iz podataka onlajn mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.
Dve eksplozije su odjeknule i u delu Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom Kijeva.
14:25 05.04.2024
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
Ruska vojska je na avdejevskom pravcu oslobodila naseljeno mesto Vodjano u DNR.
Tokom protekle nedelje predalo se sedam ukrajinskih vojnika.
Ruske snage su u periodu od 31. marta do 5. aprila izvele 39 napada visoko preciznim oružjem kao odgovor na pokušaje Kijeva da ošteti naftne, gasne i energetske objekte Rusije. Gađani su objekti energetske industrije Ukrajine, preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, skladišta municije i goriva. Svi objekti protivnika su pogođeni.
Ukupni gubici ukrajinskih snaga za nedelju iznose do 5.075 ljudi. Ruske snage su uništile tri ukrajinska jurišna aviona Su-25, dva lovca Su-27, jedan MiG-29, pet lansirnih sistema S-300 i 1.119 dronova.
Ruske snage su poboljšale taktički položaj na južnodonjeckom i donjeckom pravcu, a na avdejevskom pravcu su zauzele povoljnije položaje.
13:34 05.04.2024
Oslo: Ne isključujemo mogućnost slanja vojske u Ukrajinu
Ministar spoljnih poslova Norveške Espen Bart Ejde izjavio je za ukrajinske medije da ne može da isključi mogućnost slanja vojske u Ukrajinu.
„Dugoročno posmatrano, u principu ne mislim da moramo nešto da isključimo… Ali nemamo ni nikakvu želju da budemo neposredna strana u ratu, jer to može da dovede do svetskog rata, koji ne želimo da vidimo“, rekao je ministar, a prenosi „Evropska pravda“.
Prema njegovim rečima, razgovori koji se vode između zemalja NATO-a podrazumevaju slanje instruktora i savetnika, ali ne i borbenih jedinica.
12:36 05.04.2024
U padu drona u Rostovskoj oblasti Rusije ranjeno osmoro ljudi
Prilikom detonacije drona koji je pao u Rostovskoj oblasti u Rusiji ranjeno je osmoro ljudi, saopštio je gubernator regiona Vasilij Golubjev.
„U Morozovskom okrugu, nedaleko od aerodroma, prilikom detonacije eksplozivne naprave na jednom od dronova koji su pali, prema preliminarnim podacima povređeno je osam osoba“, napisao je gubernator na Telegramu.
Ranjeni su sprovodili istražne radnje na mestu pada drona. Oni su hospitalizovani i trenutno im se pruža medicinska pomoć.
12:07 05.04.2024
Kremlj: Japan novim sankcijama zauzeo neprijateljski stav prema Rusiji
Japan je novim sankcijama na izvoz zauzeo neprijateljski stav prema Rusiji, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Japan se u potpunosti priključio nezakonitim sankcijama i ograničenjima prema našoj zemlji i zauzeo je neprijateljski stav“, rekao je on.
12:06 05.04.2024
Zelenski proširio sankcije protiv Rusije
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je ukaz o uvođenju sankcija protiv sedam fizičkih lica i protiv 86 organizacija iz Rusije.
Kako se navodi u saopštenju, među pomenutim licima su građani Ukrajine, Rusije, Rumunije i Izraela. Ukaz o uvođenju sankcija objavljen je na sajtu predsednika.
Sankcije će biti na snazi od tri do 10 godina, a predviđaju blokadu aktiva, potpuni prekid trgovinskih operacija, sprečavanje povlačenja kapitala van Ukrajine, zabranu transfera tehnologije, prava na intelektualnu svojinu, kao i obustavu izvršavanja ekonomskih i finansijskih obaveza.
11:13 05.04.2024
Ukrajinska kompanija: Oštećeni energetski objekti u Odesi
Nacionalna energetska kompanija „Ukrenergo“ saopštila je da su tokom protekle noći usled eksplozija oštećeni objekti energetske infrastrukture u Odeskoj oblasti na jugu Ukrajine.

„Rusi su tokom noći ponovo napali objekte energetske infrastrukture u Odeskoj oblasti, oštećen je deo opreme“, navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuk* stranici kompanije.

U isto vreme, Ministarstvo energetike Ukrajine saopštilo je da je u odeskoj trafostanici tokom izvođenja tehnoloških radova izbio požar, kao i da je on ugašen.
*Aktivnost Meta - društvene mreže Fejsbuk, Instagram i Treds, zabranjena je u Rusiji kao ekstremistička.
11:00 05.04.2024
Zapadni mediji: NATO razmatra prijem Ukrajine u zamenu za ustupanje teritorija Rusiji
NATO predstavnici razmatraju varijante da se Kijevu ustupe teritorije Rusije u zamenu za garancije bezbednosti i prijem Ukrajine u Alijansu, piše italijanski list „Republika“.
U članku se navodi da se takav scenario ne predlaže u zvaničnim diskusijama, već neformalno i postaje sve realniji, posebno pred izbore u SAD. Ta vrsta scenarija se među ekspertima smatra najprihvatljivijim za okončanje sukoba u Ukrajini.
List piše da se u vladajućim krugovima Sjedinjenih Američkih Država vidi Donald Tramp kao „mirotvorac“, u slučaju da pobedi na izborima.
Navode da će Rusija ponuditi da zadrži Krim i sve teritorije koje su osvojene u roku od dve godine, a zatim da fiksira granice i prihvati u NATO ono što ostane Ukrajini.
Ova opcija je, podseća list, slična onome što se dogodilo posle Drugog svetskog rata sa podelom Nemačke na Istočnu i Zapadnu. Smatraju da će takav scenario ubrzati izdvajanje pomoći Kijevu koja je blokirana u Kongresu.
U članku se zakljuuje da bi, ako se uzmu u obzir ofanzivne akcije Rusije u zoni sukoba, bilo korisnije sačekati rezultate američkih izbora.
10:57 05.04.2024
EU i SAD potvrđuju nameru da nastave podršku Kijevu
Evropska unija i Sjedinjene Američke Države su tokom šestog ministarskog zasedanja Saveza za trgovinu i tehnologije koje je održano u Belgiji potvrdile zajedničku nameru da nastave dugoročno da podržavaju Ukrajinu, sledi iz zajedničkog saopštenja posle sednice.
„EU i SAD ostaju nepokolebljive u nameri da nastave dugoročnu političku, finansijsku, humanitarnu i vojnu podršku Ukrajini“, navodi se u dokumentu.
10:48 05.04.2024
U ukrajinskom granatiranju ruske teritorije od početka godine 201 žrtva
Usled ukrajinskog granatiranja ruske teritorije od početka 2024. godine poginuo je 201 civil, dok je ranjena 721 osoba, saopštio je specijalni izaslanik Ministarstva spoljnih poslova Rusije Rodion Mirošnik.
• Tokom ukrajinskih napada poginulo je i 11 dece, od kojih je najmlađe imalo samo četiri meseca. Ranjeno je 48 dece.
• Tokom protekla tri meseca, ukrajinski militanti su ispalili najmanje 22.000 komada municije na civilne objekte na teritoriji Rusije.
• Kijev nastavlja da koristi zabranjene protivpešadijske mine „lepestok“, koje baca na gradove u blizini kontakt linije.
• Od početka 2024. godine broj granatiranja civilnih objekata u Belgorodskoj oblasti porastao je 1,5 puta, a broj povređenih je veći skoro sedam puta.
10:09 05.04.2024
DNR: Civili u panici beže iz Harkova
Ukrajinske snage pripremaju Harkov za borbena dejstva, civili u panici napuštaju grad, saopštio je savetnik lidera DNR Jan Gagin.
Prema njegovim rečima, većina stanovnika Harkovske oblasti „očekuje oslobođenje od nacističkog režima ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog“. Gagin je dodao da ukrajinska vojska jača snage u Harkovskoj oblasti, bliže granici sa Belgorodskom oblašću.
09:42 05.04.2024
DNR: U Harkov stigli pripadnici „Azova“
U Harkov su stigli predstavnici nacionalnog bataljona „Azov“ kao kazneni odredi za prorusko stanovništvo i prorusku gerilu, izjavio je savetnik lidera DNR Jan Gagin.
Prema njegovim rečima, oni su, najverovatnije, pozvani da se bore protiv neistomišljenika.
Inače, „Azov“ je ukrajinski nacionalni bataljon zabranjen u Rusiji kao teroristički.
09:35 05.04.2024
Petoro ljudi je ranjeno gelerima nakon napada dronova u selu Velika Lepetiha u Hersonskoj oblasti, saopštile su lokalne vlasti.
09:34 05.04.2024
Ankara: Treba naći alternativne puteve za mir u Ukrajini
Šef turske diplomatije Hakan Fidan izjavio je da je neophodno pronaći „alternativne puteve“ za mir i prekid vatre u Ukrajini, saopštila je turska državna agencija Anadolija.
Fidan je tokom zasedanja šefova diplomatije NATO-a u Briselu održao sastanak s ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala