- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Teško licemerje „mirotvorca“ Blinkena – kako su Amerikanci ponovo nasankali saveznike Francuze

© Tanjug / Benoit Tessier/Pool Photo via APAmerički državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Francuske Stefan Sežurne
Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Francuske Stefan Sežurne - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2024
Pratite nas
„Miroljubive“ izjave američkog državnog sekretara Entonija Blinkena nisu znak da Amerikanci ostavljaju otvorena vrata za pregovore sa Rusijom, već su deo igre u predizbornoj kampanji uoči američkih predsedničkih izbora, smatra analitičar Branko Pavlović.
Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da direktan oružani sukob sa Rusijom u Ukrajini ne odgovara interesima Sjedinjenih Američkih Država i dodao da na tlu Ukrajine neće biti nijednog američkog vojnika.
Američka administracija ne podržava napade Oružanih snaga Ukrajine na teritoriju Rusije, rekao je Blinken tokom zajedničke konferencije za novinare sa ministrom spoljnih poslova Francuske Stefanom Sežurneom, posle sastanka u Parizu.

Teško licemerje: Amerikanci ponovo nasankali Francuze

Nasuprot Blinkenu, francuski šef diplomatije Sežurne rekao je da Kijev deluje u okviru legitimne odbrane. Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je sredinom marta da nije isključeno da će biti sprovedena operacija za suprotstavljanje ruskoj vojsci u Ukrajini.
Amerikanci su gurnuli druge da budu meta i onda su, očekujući eskalaciju sukoba zbog privođenja pravdi svih koji su učestvovali u terorističkom napadu u Moskvi, odmah oprali ruke i rekli – koliko god sukob da eskalira mi vam nećemo pomagati, kaže Pavlović za Sputnjik.
„Još jedanput su nasankali sve one koji slušaju američke savete. I onda su Francuzi, slušajući američke savete napravili potez koji u stvari Amerikancima odgovara, ali su ostavljeni na cedilu. Jer, Amerika sve i kad bi htela ne bi mogla efektivno da uđe u sukob sa Ruskom Federacijom. Tako da je to jedno teško licemerje koje je Blinken iskazao, ali ne znam koliko bi puta američki saveznici u Evropi trebalo da pogreše sledeći američke savete i time nanesu sami sebi ogromnu štetu, da bi se opametili i da bi shvatili da to ne treba činiti“.

Makron kao riba na suvom

Prema pisanju američkih medija, francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da neće tražiti pomoć od Amerike u slučaju sukoba sa Rusijom u Ukrajini. Pavlović kaže da su Makronovi pokliči da uđe u rat sa Rusijom potpuno besmisleni.
„Pošto je znao da će Blinken reći da Amerikanci u tome neće učestvovati, Makron je da ne bi ostao kao 'riba na suvom', pošto je prethodno izjavio da će ratovati računajući da će mu Amerikanci pomoći, rekao da uopšte ne očekuje da će im Amerikanci pomoći. Kao da Francuska raspolaže nekom stvarnom vojnom silom koja bi mogla da pomisli da uđe u vojni sukob sa vojskom Rusije, koja je u ovom trenutku daleko najjača vojna sila na svetu.“

Finansiranje Ukrajine po modelu Vol strita

Pavlović ocenjuje da Makronovi ratni pokliči nisu vezani za predstojeće izbore za Evropski parlament već za pare. On hoće da napravi nove fondove iz kojih bi se novac slio u vojno-industrijski kompleks Francuske, ali i da izdejstvuje emitovanje neke evroobveznice za vojne svrhe, da ne bi Francuska morala da prodajući svoje obveznice finansira svoj vojno-industrijski kompleks, jer je prezadužena, objašnjava sagovornik Sputnjika.
„Novo masivno zaduženje koje bi išlo u tom pravcu zahtevalo bi da moraju dati izuzetno visoke kamate, a to bi onda otišlo u ubrzano bankrotstvo Francuske, jer je izuzetno zadužena država. Tako da on radi dve stvari: Da bi se pare kojim bi se finansirale njegove vojne zamisli, a nikad do njih ne bi ni došlo, slile u deo privrede Francuske koji se bavi proizvodnjom vojne opreme i tehnološkim inovacijama. A u drugom delu da to ne finansira pretežno Francuska, nego neki zajednički finansijski novi instrument, kao što bi bila neka evroobveznica, što bi inače Vol strit jedva dočekao. Jer Vol strit inače zagovara neku novu evroobveznicu, ne pojedinačnih država nego neko kolektivno garantovanje zemalja EU još, od 2009. godine“, zaključio je Pavlović.
Pogledajte i:
Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2024
SVET
Blinkenov avion se pokvario u Parizu, delegacija kolima otputovala u Brisel
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala