- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Skandal u Italiji: Policija otkrila eksploataciju radnika iz Kine u proizvodnji „Armani“ torbi

© AP Photo / Joel RyanProdavnica "Đorđo Armani" u Kanu
Prodavnica Đorđo Armani u Kanu - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2024
Pratite nas
Eksploatisani kineski radnici u Italiji, koje su u pogonima u okolini Milana nelegalno zapošljavali neovlašćeni podizvođači, pravili su torbe i druge artikle za modnu kuću "Đorđo Armani", saopštila je danas italijanska policija.
U tom slučaju su navodno zanemareni propisi o zdravlju i bezbednosti radnika, kao i pravila kojima se regulišu radno vreme, pauze i slobodni dani, preneo je AP.
Italijanska kompanija negirala je optužbe da je počinila pomenute zloupotrebe u sadejstvu sa firmom "GA Operejšns", koja proizvodi odeću, dodatke i dekoracije za kuće za brendove grupe "Đorđo Armani".
"Oduvek smo sprovodili mere kontrole i prevencije kako bismo sveli na minimum zloupotrebe u lancu snabdevanja, a ’GA Operejšns’ sarađivaće s najvećom transparentnošću sa nadležnim telima po tom pitanju", navodi se u saopštenju Armanija.
Prema policiji, "GA Operejšns" je angažovao podizvođača, koji je potom angažovao neovlašćene kineske podizvođače, da bi oni zapošljavali radnike mimo procedura, a neki od njih bili su u Italiji ilegalno.
Dodaje se da je to deo sistema "kaporalato", ilegalnog posredovanja i eksploatacije radnika, koji se najčešće događa u poljoprivrednom sektoru.
"Sistem omogućava enormno uvećanje profita tako što kineska fabrika zapravo proizvodi artikle, smanjujući troškove rada korišćenjem neregistrovanih i ilegalnih radnika", navodi se u saopštenju.
Policija je objavila i to da je kineski podizvođač plaćen 93 evra za torbu, koju je modna kuća prodala za oko 1.800 evra.
Četiri kineska vlasnika fabrike su podvrgnuti odvojenim krivičnim istragama zbog svojih uloga u tim zloupotrebama, a "GA Operejšn" nije pod istragom, ali je stavljen pod sudski nadzVenreor na period do godinu dana, ističe policija.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala