- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Premijer Holandije: NATO treba da nastavi obuzdavanje Rusije

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaHolandski premijer Mark Rute
Holandski premijer Mark Rute  - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2024
Pratite nas
NATO treba da nastavi obuzdavanje Rusije, jačajući zaštitu istočnog krila i povećavajući troškove za odbranu svake zemlje-članice u visini od najmanje 2 odsto BDP-a, izjavio je premijer Holandije Mark Rute, koji se smatra najverovatnijim kandidatom za sledećeg generalnog sekretara Severnoatlantske alijanse.
Holandski premijer boravio je u poseti Litvaniji gde je sa vlastima te zemlje razgovarao o vojnoj saradnji i ukrajinskom sukobu.
„Izuzetno je važno da NATO nastavi obuzdavanje kako bismo svi shvatili da je ova granica baltičkih zemalja i drugih država na istočnom krilu sa Belorusijom i Rusijom naša kolektivna granica. To, najpre, označava da mi svi trošimo najmanje dva odsto VDP-a na odbranu. Ovo takođe označava jačanje zaštite istočnog krila“, kazao je Rute u intervjuu litvanskoj televizijskoj i radio kompaniji LRT.
Prema rečima premijera, tokom posete je razmatrana perspektiva proširenog prisustva NATO u Litvaniji.
„Znamo da Nemačka planira da značajno poveća svoje kapacitete ovde, radimo sa Nemcima kako bismo videli kako da na najbolji način to uradimo u budućnosti“, saopštio je Rute.
Holandski premijer je takođe naglasio da je neophodno u najskorije vreme rešiti pitanja koja se tiču protivvazdušne odbrane Ukrajine.
„Radi se o tome da Ukrajina treba da ima dovoljno sistema 'patriot’, na primer, oko Harkova, gde nemaju nikakvu PVO ili gotovo nema PVO, ali takođe i na istočnom krilu“, dodao je on.
Ranije je holandska radio i televizijska korporacija NOS, pozivajući se na izvore, saopštila da su kandidaturu aktuelnog premijera Holandije Marka Rute na poziciju generalnog sekretara NATO već podržale 28 od 32 zemlje članice Alijanse.
Među zemljama članicama koje ga podržavaju su Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Velika Britanija i Francuska.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala