Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Odbor Evropskog parlamenta u utorak o vizama Srbima sa KiM, konačna odluka krajem aprila

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Evropskog parlamenta u Strazburu
Zasedanje Evropskog parlamenta u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2024
Pratite nas
Odbor Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) odlučivaće u utorak o nacrtu izveštaja o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, a koji je podneo poslanik EP i izvestilac za ukidanje tih viza Matjaž Nemec.
Kako je rečeno Tanjugu u kabinetu Nemeca, glasanje unutar odbora biće održano 9. aprila, a potom će se na nivou EP glasati o tom dokumentu na poslednjoj plenarnoj sednici, koja će biti održana od 22. do 25. aprila u Strazburu.
Nemec je početkom marta ove godine izradio nacrt izveštaja o predlogu uredbe EP i Saveta EU o izmenama i dopunama uredbe za nosioce srpskih pasoša, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, u kojem je zatražio brzo usvajanje ovog dokumenta u EP bez amandmana.
On je sredinom marta rekao za Tanjug da je moguće da se brzo reši pitanje vizne liberalizacije za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije i istakao da je na EP da donese odluku o ovom pitanju do kraja aprila.
Istakao je i da su glavne tačke njegovog izveštaja da Srbi sa KiM dobiju vizu i mogućnost da putuju u EU i ocenio da ne postoje velike prepreke za rešavanje ovog pitanja.
Nemec je nacrt izveštaja o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša sa KiM izradio nakon što ga je Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove imenovao za izvestioca zaduženog za pitanje ukidanja viza za pasoše koje za Srbe na KiM.
Srbi sa KiM, koji poseduju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava, koja funkcioniše u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, jedini su kojima je i dalje potrebna viza za ulazak u zemlje EU nakon što su građanima tzv. Kosova ukinute vize od 1. januara 2024. godine.
Evropska komisija je u novembru 2023. predložila da se pokrenu procedura da se viznom liberalizacijom obuhvate i građani KiM koji imaju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije.
Prema internim procedurama EU, zemlje članice EU i Evropski parlament treba da se dogovore o ovom pitanju, na osnovu predloga Evropske komisije.
Zgrada Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2024
SRBIJA
Nemec: Ukidanje viza Srbima sa Kosova nije političko pitanje, postoji volja u EP da se ono reši brzo
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala