- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Narodno pozorište: Počele probe Sterijine komedije „Pokondirena tikva” u režiji Ive Milošević

© Foto : Sputnjiku ustupilo Narodno pozorište/Željko JovanovićNarodno pozorište: Počele probe Sterijine komedije „Pokondirena tikva” u režiji Ive Milošević
Narodno pozorište: Počele probe Sterijine komedije „Pokondirena tikva” u režiji Ive Milošević  - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2024
Pratite nas
U Narodnom pozorištu u Beogradu počele su probe predstave „Pokondirena tikva”, po tekstu Jovana Sterije Popovića, u režiji Ive Milošević, a premijera je planirana 25. maja na Sceni „Raša Plaović“.
„Pored komičkog, Sterija nudi i mračan pogled na život palančana, njihovu filistarsku i kalkulantsku svest. Femu okružuje prosta i primitivna sredina kojoj se podsmeva i uprkos činjenici da ona svoje skorojevićke pretenzije za boljim životom realizuje na agresivan i neznalački način, postoji nešto tragikomično i apsurdno u njenoj egzistencijalnoj situaciji“, kaže rediteljka Iva Milošević.
Milošević ističe da su surovost i brutalnost jednog miljea, duhovna skučenost likova i njihova moralna zakržljalost, temelj za izgradnju predstave koja bi kritikovala i podsmevala se svim pojavama unutar miljea i mentaliteta kojim dominira duhovna skučenost i melje pojedinca koji se suprotstavlja tome:
„Želim da naša inscenacija ‘Pokondirene tikve’ korespondira sa sadašnjim osećanjem stvarnosti i da se temelji na senzibilizetu sadašnjeg trenutka. Želim da se predstava zapita nad mogućnošću promene duboko, vaspitanjem i nasleđem ukorenjene agresije u komunikaciji i delanju kako kod onih koji su stubovi primitivnog zaostalog i netolerantnog u palanačkoj sredini, tako i kod onih koji iz očajanja teže površno shvaćenoj uzvišenoj egzistenciji. Ne želim naivno ironičan bidermajersko prosvetiteljski komad o našoj prošlosti, već tragikomičan pogled na kontinuitet duha palanke u Srbiji”.
© Foto : Sputnjiku ustupilo Narodno pozorište/Željko JovanovićIva Milošević
Iva Milošević - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2024
Iva Milošević
Dramaturg je Molina Udovički Fotez, scenograf Gorčin Stojanović, kostimograf Boris Čakširan, kompozitor Vladimir Pejković, za scenski govor je zadužena Ljiljana Mrkić Popović.
Uloge su dodeljene Nataši Ninković, Ivi Milanović, Slobodanu Beštiću, Ivani Šćepanović, Aleksandru Vučkoviću, Seni Đorović, Aleksandru Đurici i Draganu Sekuliću.
Ovo će u Narodnom pozorištu u Beogradu biti osma dramska postavka te Sterijine komedije karaktera iz 1838. godine.
Zahvaljujući Mihovilu Logaru koji je komponovao muziku i Hugu Klajnu koji je na osnovu originalnog teksta napisao libreto, „Pokondirena tikva“ se u tri navrata našla i na operskom repertoaru nacionalnog teatra.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala