- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Zapad pokušava da ubedi Jermeniju da izađe iz ODKB i EAES

© Sputnik / Maxim BlinovMinistarstvo inostranih poslova Ruske Federacije
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2024
Pratite nas
Moskva doživljava sastanak jermenskog premijera Nikole Pašinjana sa predstavnicima SAD i EU kao još jedan pokušaj kolektivnog Zapada da uvuče Južni Kavkaz u geopolitičku konfrontaciju. Mešanje spoljnih sila u stvari tog regiona može da dovede do negativnih posledica u oblasti bezbednosti, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Sastanak je održan danas u Briselu a učestvovali su, pored Pašinjana, američki državni sekretar Entoni Blinken, predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen i šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
Pred početak razgovora Fon der Lajen je obećala Jermeniji 270 miliona evra kao podrška razvoju u naredne četiri godine.

„Neodgovorno i destruktivno mešanje vanregionalnih sila u stvari Južnog Kavkaza, pokušaj da se zabije klin između država regiona i njihovih suseda mogu imati najnegativnije moguće posledice po stabilnost, bezbednost i ekonomski razvoj regiona, mogu da izazovu pojavu novih linija podele, kao nekontrolisani rast napetosti“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Prema navodima Ministarstva, Zapad namerava da pretvori Jermeniju u instrument za realizaciju sopstvenih planova na Južnom Kavkazu.
„Znamo da Vašington i Brisel, uz efemerna obećanja, rade na tome da Jermenija izađe iz ODKB i EAES, da se ruska vojna baza povuče. Pozivamo rukovodstvo u Jerevanu da ne dozvoli da ih Zapad prevari i povede zemlju lažnim putem što može da stvori vakuum bezbednosti, ozbiljne probleme u ekonomiji i odliv stanovništva“, navedeno je u saopštenju.
Takođe se dodaje da se obećanja Zapada u pogledu podrške ne mogu porediti sa korišću koja se meri milijardama od saradnje sa Rusijom u okviru ove dve organizacije.
Moskva želi da i dalje razvija odnose sa Jerevanom.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala