- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Plan Švedske da formira NATO bazu na ostrvu Gotland je provokacija

© Sputnik / Lola Đorđević Zastava Švedske
Zastava Švedske - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2024
Pratite nas
Planovi Švedske da formira NATO bazu na ostrvu Gotland su provokacija uz pomoć koje Stokholm i Alijansa nekada mirno Baltičko more pretvaraju u arenu geopolitičke konfrontacije, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„Rusija je više puta upozoravala na rizike, koji nastaju u vezi sa vojnim osvajanjem teritorija Alijanse koju vrše nove zemlje-članice na Severu Evrope“, navedeno je u saopštenju.

Iz ruskog diplomatskog resora je poručeno da NATO teži ka tome da poveća svoj vojni potencijal na Baltiku, kao i da Stokholm ima nameru da ojača strateški važno ostrvo Gotland kako bi poboljšao odbranu od zamišljene „ruske pretnje“.
Odeljenje je podsetilo da je 2015. godine Stokholm obnovio svoje vojno prisustvo na Gotlandu, a u aprilu prošle godine, pre ulaska u NATO, švedske trupe su na ostrvu vežbale „suprostavljanje oružanom napadu”.

„Uzimajući u obzir švedske planove, prinuđeni smo da priznamo da se naporima Stokholma i Severnoatlantske alijanse u celini, ranije mirne vode Baltičkog mora pretvaraju u arenu geopolitičke konfrontacije”, rekli su u Ministarstvu.

U saopštenju se dodaje da usled takve provokativne aktivnosti nastaju nove pretnje po bezbednost plovidbe i privrednih aktivnosti u regionu.
Diplomate su podvukle da pomno prate sva dešavanja, procenjuju potencijalne rizike, a dalje odluke za osiguranje bezbednosti Rusije će se donositi u zavisnosti od razvoja situacije.
Premijer Švedske Ulf Kristerson je sredinom marta rekao da namerava da zajedno sa partnerima iz NATO-a „odbrani ostrvo Gotland od Rusije“. On je dodao da može biti reči o povećanju prisustva švedske vojske na Gotlandu, kao i o razmeštanju podmornica.
Pogledajte i:
Švedska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2024
RUSIJA
Moskva: Članstvo u NATO – rizična i skupa promena prioriteta za Švedsku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala