- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

MIP Rusije: SAD i EU provociraju vojne rizike u Zakavkazju

© Sputnik / Vitaliy BelousovMinistarstvo spoljnih poslova Rusije
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2024
Pratite nas
Predstavnici Abhazije, Gruzije, Južne Osetije, Rusije i SAD istakli su da situacija u Zakavkazju ostaje mirna i predvidiva, iako, prema informacijama Moskve, postoje ozbiljni rizici po regionalnu stabilnost u vidu vojno-biološke aktivnosti Vašingtona u regionu i vojne saradnje EU i Gruzije.
Kako se navodi u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Rusije nakon održane 60. runde Međunarodnih ženevskih diskusija o bezbednosti i stabilnosti u Zakavkazju, u kontekstu „provokativne aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država i NATO u Crnomorskom regionu“, visoko je aktuelno osiguranje bezbednosti zemalja regiona, pre svega, Abhazije i Južne Osetije, preko pravno obavezujućih mehanizama.
MIP je naglasio da stabilnoj situaciji doprinosi stabilno funkcionisanje pretplatničkih tačaka za komunikacije – „vrućih linija“ i Mehanizma za sprečavanje i reagovanje na incidente na gruzijsko-južnoosetinskoj granici u Ergnetu.
Zemlje su dogovorile da sledeći krug konsultacija bude održan juna 2024. godine.
Gruzija je tokom noći 8. avgusta 2008. godine granatirala iz sistema Grad Južnu Osetiju i razrušila deo glavnog grada Chinvalija. Rusija je štiteći stanovnike Južne Osetije, od kojih su mnogi i uzeli rusko državljanstvo, uvela vojsku u republiku i nakon pet dana sukoba izbacila gruzijsku vojsku iz regiona.
Moskva je 26. avgusta 2008. hodine priznala suverenitet Abhazije i Južne Osetije. Lideri u Rusiji su više puta izjavljivali da priznanje nezavisnosti dve bivše gruzijske autonimije odražava realnost i ne može se revidirati. Gruzija, kao i ranije, ne priznaje Abhaziju i Južnu Osetiju kao nezavisne države i smatra ih svojim regionima.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala