- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Godišnjica stradanja Narodne biblioteke Srbije: Zločin protiv sećanja i napad na dušu srpskog naroda

© Tanjug / Jadranka IlićDan sećanja na stradanje Narodne biblioteke Srbije 6. aprila 1941. godine
Dan sećanja na stradanje Narodne biblioteke Srbije 6. aprila 1941. godine - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2024
Pratite nas
Stradanje Narodne biblioteke Srbije u Drugom svetskom ratu obeleženo je danas na lokalitetau na Kosančićevom vencu.
Vence i knjige na ruševine biblioteke, spaljene u nemačkom bombardovanju 6. aprila 1941. godine, položili su upravnik Narodne biblioteke Vladimir Pištalo i specijalni izaslanik Vlade Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin.
Tom činu prisustvovali su i ambasadorka Nemačke u Beogradu Anke Konrad i državni sekretar u Ministarstvu kulture Srbije Miodrag Ivanović.
Pištalo je podsetio da se danas u holu Narodne biblioteke na Vračaru mogu videti ugljenisani ostaci nekih od pola miliona spaljenih knjiga „koje su odražavale iskustvo na prostoru od Venecije do Konstantinopolja“.
© Tanjug / Jadranka IlićVladimir Pištalo: Ovde se desio zločin protiv sećanja i mašte
Vladimir Pištalo: Ovde se desio zločin protiv sećanja i mašte - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2024
Vladimir Pištalo: Ovde se desio zločin protiv sećanja i mašte
Prema njegovim rečima, na Kosančićevom vencu je uništeno oko 1.500 rukopisnih knjiga, nastalih između 12. i 17. veka, kao i štampane knjige i druga građa i dokumenti.
„Ovde se desio zločin protiv sećanja i mašte. Ali zločin protiv mašte ne sme biti zločin protiv nade. Ne možemo vratiti knjige, ali se ne možemo odreći ni sećanja“, poručio je upravnik NBS.

Napad na dušu srpskog naroda

Kao predstavnik nemačke vlade, Saracin je rekao da se „na ovom mestu između odjeka istorije suočavamo sa dirljivim podsetnicima ožiljaka koji opstaju u srpskoj kolektivnoj svesti“:
„Pre 83 godine nebo nad Beograd se zatamnilo od stotina nemačkih aviona. U nemilosrdnom baražu bombe su padale na grad, ubijajuće brojne civile, uništavajući domove i kulturnu baštinu. U razornom činu slepe agresije Luftvafe nije samo uništila zdanje Narodne biblioteke, već i trezor znanja i pismenosti, sa preko pola miliona knjiga, dragocene rukopise i dokumente, koji su svedeni na pepeo“, rekao je Saracin.
Saracin je dodao, kako je preneo Tanjug,da je to bio „napad na samu dušu naroda, na stubove srpskg identiteta, kulture i istorijskog pamćenja“:
„Danas kad stojimo u senci ove tragične istorije, želim izraziti najdublje pokajanje i tugu u ime Nemačke. Nemačka nepokolebljivo priznaje težinu zločina počinjenog protiv Kraljevine Jugoslavije. Ne možemo iznova pisati prošlost, ali imamo dužnost da je priznamo sa iskrenošću i čovečno. Moramo priznati tamna poglavlja naše istorije i osigurati da naučene lekcije prošlosti ne budu zaboravljene“.
© Tanjug / Jadranka IlićVenci i knjige na ruševinama biblioteke, spaljene u nemačkom bombardovanju
Venci i knjige na ruševinama biblioteke, spaljene u nemačkom bombardovanju - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2024
Venci i knjige na ruševinama biblioteke, spaljene u nemačkom bombardovanju
Saracin je naglasio da „samo ako se sa hrabrošću suočimo sa prošlošću, možemo uspeti da napravimo budućnost zasnovanu na pravdi, pomirenju i obostranom razumevanju“.
„To je neophodan korak kako bi se osiguralo da se slični zločini ne bi ponovili“, zaključio je Saracin.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala