Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Evropa otvara opasnu pandorinu kutiju: Srbija spremila odgovor – sve po spisku

© Sputnik / Aleksandar MilačićSrbija, nepriznato Kosovo i EU - ilustracija
Srbija, nepriznato Kosovo i EU - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2024
Pratite nas
Non-pejper Srbije upućen svim članicama Saveta Evrope snažno je upozorenje na međunarodni presedan. Ako bi se tzv. Kosovo „uvuklo“ u jednu međunarodnu organizaciju i na taj način dobilo priznanje državnog statusa, bilo bi to otvaranje pandorine kutije jer bi se mnoge zemlje suočile sa srpskim slučajem, smatra diplomata Vladislav Jovanović.
Srbija će na adrese svih članica Saveta Evrope poslati non-pejper u kojem će se naći činjenice i jasno pobrojani argumenti zbog kojih tzv. Kosovo ne bi smelo da postane deo te organizacije.

Sve po spisku

U dokumentu će biti popisani svi etnički motivisani napadi na Srbe, otimanje imovine, skrnavljenje crkava, manastira i grobalja, primeri uzurpacije zemljišta na kojem Priština gradi vojne baze, montirani procesi koji se vode protiv Srba pred sudovima bez svedoka, kao i to da privremene vlasti više od 4.000 dana odbijaju da ispune obavezu iz Briselskog sporazuma i formiraju Zajednicu srpskih opština.
Dokument će sadržati i argumente na koji način je ukidanje dinara na Kosovu i Metohiji dovelo Srbe na rub egzistencije.

Non-pejper – otpor Srbije međunarodnom nasilju

Slanje non-pejpera svim članicama Saveta Evrope jedan je vid pružanja otpora Srbije prema agresivnom postupku koji se nad Srbijom vrši, kaže za Sputnjik bivši šef diplomatije Savezne Republike Jugoslavije Vladislav Jovanović.
„I ovom non-pejperu verovatno će se istaći svi argumenti protiv prijema tzv. Kosova u Savet Evrope, posebno ako se naglasi da nacionalne manjine ni po Povelji UN-a, ni po zvaničnim dokumentima OEBS-a nemaju pravo na samoopredeljenje niti mogu da izlaze iz neke zemlje bez njenog pristanka. Sve to nije postojalo, niti postoji pristanak Srbije, ali ni pravna osnova za izlazak jer je jedina osnova koju imaju – osvajačka. To je agresija, rat NATO protiv SRJ odnosno Srbije, što pokazuje da je taj rat bio ne samo agresivni, nego i osvajački.“

Srbija otvara oči članicama Saveta Evrope

A to bi trebalo da se posebno naglasi u non-pejperu kako bi smo otvorili oči drugim zemljama koje takođe imaju nacionalne manjine i koje bi mogle da dođu u situaciju u kojoj bila Srbija, dodaje Jovanović.
„Već vidimo da postoji osnaživanje Flandrije da se odvoji od Belgije, Katalonija ostaje otvoreno pitanje, Korzika je tu negde, da ne govorimo o Kurdima u Turskoj i nekim drugim zemljama na Bliskom istoku. To su sve narodi, a ne manjine i oni imaju više pravnog razloga da traže svoju državu nego nacionalne manjine koje imaju svoju matičnu državu i nemaju to pravo po svim dokumentima. Kad se to naglasi i poveže moralo bi da deluje osvešćujuće na mnoge članice Saveta Evrope koje bi mogle biti potencijalne žrtve primene tog, takozvanog sui generi slučaja na njih.“
A to nije nikakv sui generis slučaj već je reč o osvajanju tuđe teritorije putem agresivnog rata i poklanjanju te teritorije kao države jednoj manjini, dodaje bivši šef jugoslovenske diplomatije.

Otvaranje pandorine kutije

Taj argument trebalo bi da „ohladi“sve zemlje koje imaju veći respekt prema međunarodnom pravu i obavezama koje države imaju u odnosu na njega, o zahtevu za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope ne bi li one glasale protiv prijema, ističe Jovanović.
„Ali, to ćemo videti pošto su sve te zemlje u Savetu Evrope pod velikim uticajem Amerike, dopuštenim i nedopuštenim i teško će im biti da izraze svoje vlastito mišljenje, pogotovo svoje negodovanje, jer bi to imalo neke posledice. Međutim, prijem tzv. Kosova u Savet Evrope je neizvestan jer je slučaj južne srpske pokrajine ipak presedan koji bi mogao otvoriti pandorinu kutiju“, zaključio je Jovanović.
Pogledajte i:
 Ivica Dačić  - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2024
SRBIJA
Dačić o prijemu Prištine u SE: Ovde se neće gledati po pravdi i pravu, već će se nametati silom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala