Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbija kreće u ofanzivu - zaključci sa vanredne sednice Vlade

© Sputnik / Lola ĐorđevićVanredna sednica Vlade Srbije
Vanredna sednica Vlade Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2024
Pratite nas
Srbija će narednih nedelja krenuti u ofanzivu za odbranu nacionalnih interesa. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić za dve nedelje putuje u Njujork gde će pokušati da spreči u Ujedinjenim nacijama donošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici. Uskoro i susret sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.
"Planiram već 21. aprila da odem tamo i da budem šest, sedam, osam dana, da razgovaramo sa što više predstavnika", rekao je Vučić i poručio da nam ostaje da se borimo.
"Ovo usvajanje rezolucije je toliko nefer, jer je već doneta opšta rezolucija o genocidu, a pojedinačno je nefer da se ide dalje", rekao je Vučić.
On je od Vlade Srbije rekao da očekuje da se bore i dodao da će sam pričati sa predstavnicima pojedinih zemalja.
„Naročito afričke zemlje su nam prijatelji, i tamo ću ja lično da zovem predsednike tih zemalja, i da pokušamo da se borimo koliko je moguće, pritom uvek pokazujući poštovanje prema žrtvama“ dodao je Vučić.
Vučić je podsetio i na nadolazeći Vaskršnji sabor, te da Srbija nikada neće da ugrožava Dejton, ali ni integrtitet Srpske u okviru BiH.
Najavio je da kasnije, sredinom maja Srbiju očekuje konačna odluka o Svaetu Evrope i uprkos snažnim podržavaocima prištinske nezavisnosti, te je dodao da Srbija po njegovoj proceni ima malu šansu.
Govoreći o Kosovu, predsednik je rekao da će premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti svoju agresiju protiv srpskog naroda nastaviti, dok će Evropa i Amerika nastaviti svoje glasno ćutanje.
„Sve to u Briselu se pretvorilo u upakivanje i stavljanje mašnice na kriminalne akte Kurtija. Pozicija našeg naroda biće sve teža, ali ćemo te probleme se truditi da rešavamo“, rekao je predsednik.
On je zamolio članove Vlade da oforme timove za sadejstvo „svih naših snaga uključujući i Narodnu skupštinu i mene kao predsednika, oba dela vlasti i svih činilaca iz parlamentarnog i sveukupnog života Srbije“.

Važni razgovori u Parizu - 8. aprila sa Makronom

Vučić je rekao da 7. aprila odlazi u Pariz, gde ga već 8. aprila očekuju veliki i strateško važni razgovori sa predsednikom Emanuelom Makronom.
"Sa predsednikom Makronom do sada sam imao gotovo 20 razgovora, 19 mislim razgovora. Ovaj će biti najvažniji, biće strateški, mislim da su se i Francuzi za to pripremili i mi se pripremamo", rekao je Vučić na sednici Vlade.
On je dodao da će sa njim u Pariz ići i ministar finansija Siniša Mali.
"Ići će Siniša Mali, ali smo se spremili za sve različite teme. Jedna od tema je namenska industrija i saradnja naših namenskih industrija. I vama u vojsci da kažem to konačno, pošto ja znam da i tu ima ljudi koji razmišljaju o tome ko su dobavljači, a ko su kupci. Srbija neće ni jednu svoju fabriku da proda nekome i da taj neko ima preko 50 odsto ili da ima 50 odsto učešća u akcijama" rekao je predsednik.
Vučić je dodao da srpska vojna industrija mora da poraste tri puta u narednom periodu.
"Tri puta mora da poraste u narednom periodu. Naša vojna industrija će ove godine da proizvede isto ili nešto više granata i raketa, nego jedna Francuska, u kalibru od 122 do 155 milimetara. Samo da znate da imamo svoju snagu, da imamo svoje kapacitete, samo što to moramo da utrostručimo i učetvorostrostručimo", dodao je Vučić.

22. aprila sednica UN o Kosovu, razgovaraću sa 10 evropskih lidera o KiM

Vučić je rekao da će 22. aprila Savet bezbednosti UN održati redovnu sednicu o Kosovu i Metohiji, a da će on o situaciji u našoj južnoj pokrajini razgovarati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i još najmanje 10 evropskih lidera.
"A onda 22. (aprila) imamo sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu, koja je redovna sednica Saveta bezbednosti o KiM. Na UNMIK-ov predlog, izveštaj je vrlo loš, zato što ne oslikava stvarno stanje na terenu", istakao je Vučić na sednici Vlade Srbije.
Rekao je njemu nije problem da ostane u Njujorku sve dok ne prođe ta sednica.
"Ako budem imao posla, ako budem imao sa kim da razgovaram, ako ne, vratiću se pa vi pošaljite nekog drugog. Ne volim da budem mnogo van zemlje", rekao je Vučić.

Domaći dronovi kamikaze od 19. aprila deo našeg redovnog naoružanja

Vučić je najavio je da će od 19. aprila domaći dronovi kamikaze postati deo našeg redovnog naoružanja.
"Jesmo li prvi, Miloradović, u regionu koji puštamo kao deo vojske bilo kakve dronove? Jel' to znači ako se od tog trenutka, ako se to pokazlo dobro u TOC i u Nikincima, da postaje deo vojske", zapitao je Vučić na sednici vlade.
Pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović je predsedniku dao potvrdan odgovor i dodao da ćemo po tome biti prvi u regionu.
Vučić je na to rekao:
"Znači, 19. (aprila) dronovi kamikaze su deo našeg redovnog naoružanja".
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala