- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šef NATO priznao: Postoji mogućnost da nećemo moći da obezbedimo dovoljno oružja Kijevu

© AP Photo / Virginia MayoGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2024
Pratite nas
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da postoje dva scenarija daljeg razvoja situacije u Ukrajini, pri čemu jedan predviđa poraz Kijeva i pozvao da se to ne dozvoli i da se pojača podrška. On je prvi put priznao da postoji mogućnost da NATO neće moći da obezbedi dovoljno oružja Kijevu.
„Situacija na frontu je teška, vidimo rusku ofanzivu na liniji razdvajanja… To je veoma ozbiljno i hitno je potrebno mobilisati više pomoći Ukrajini. Moguća su dva scenarija: prvi, da NATO uspe da poveća podršku i Ukrajina vrati više teritorije, a drugi – da ne povećamo podršku i onda postoji opasnost da Rusija osvoji još više teritorija i tada ćemo se naći u još opasnijoj poziciji“, rekao je Stoltenberg.
On je dodao da jedina mogućnost da se dođe do stabilnog mira u Ukrajini – imati tamo jake oružane snage i ne dozvoliti Rusiji da pobedi.
Kako je rekao , veruje da je to moguće.
Prema njegovim rečima, saveznici u NATO shvataju da su Ukrajini potrebni sistemi PVO stoga će razmotriti mogućnosti za isporuke dodatnih sistema „patriot“.
„Saveznici u NATO shvataju hitnost i potrebe Ukrajine po pitanju sistema PVO i drugih, municije i razmotriće da li mogu da isporučuju više sistema“, naveo je Stoltenberg.
Šef NATO je rekao da je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba preneo saveznicima šta je Ukrajini potrebno na dugoročnom i kratkoročnom nivou, kao i da je situacija na frontu ozbiljna zbog čega je Ukrajini potrebna veća količina oružja.
Kuleba je, inače ,izjavio da praktično ne postoje šanse da Kijev od NATO dobije 100 milijardi dolara uz postojeći model finansiranja.
„U NATO postoji jedinstvena ideja – hajde da prikupimo 100 milijardi za Ukrajinu i smislimo ispravnu formulu da ta sredstva raspodelimo među svim saveznicima… Sada NATO pokušava da prikupi 500 miliona dolara godišnje kao paket pomoći. Prema postojećem modelu finansiranja šanse za tu inicijativu su rane nuli“, rekao je Kuleba.

Bez NATO vojnika u Ukrajini

Stoltenberg je istakao i da Alijansa nema nameru da šalje vojsku u Ukrajinu i tako postane deo sukoba.

"NATO nije deo sukoba u Ukrajini i neće to biti. Alijansa pruža pomoć Ukrajini za samoodbranu. Nemamo nikakve planove da šaljemo vojsku u Ukrajinu, a takvih zahteva nije bilo ni sa ukrajinske strane", tvrdi on.

Samoodbrana je ispravna i mi imamo pravo da podržavamo Ukrajinu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala